Art mozi lesz a Dob utca sarkán

Mint korábban hírül adtuk, a három budapesti art mozi, valamint a Corvin és több moziingatlan hasznosításával foglalkozó cég tulajdona az Erzsébet körúti Örökmozgó Filmmúzeum, amelynek bérlője, a Manda nem tudott megegyezni a bérleti szerződés meghosszabbításáról, így július 31-én bezárt az intézmény.

Az elmúlt 15 évben a Manda a bérleti szerződés értelmében 33 millió forint értékben vállalta, hogy beruház a moziba, cserébe a ráfordítást lelakja. Most azonban, piaci alapú bérleti szerződést kínált nekik a tulajdonos, ezt a milliárdos büdzsével működő közgyűjtemény nem akarta megfizetni.

„Cégünket a hazai filmpiac több szereplője is megkereste a mozi további üzemeltetése ügyében, közülük négyen adtak be ajánlatot, köztük a MaNDA is. A Budapest Film Zrt. igazgatósága augusztus 7-i ülésén minden szempontot figyelembe véve a Vertigo Média Kft. ajánlatát találta a legjobbnak a beérkezettek közül. A mozi legkésőbb október 1-én nyílik meg újra a nagyközönség előtt, továbbra is megtartva artmozi funkcióját” – olvasható a Budapest Film lapunkhoz szombaton eljuttatott közleményében. Így most már biztos: nem lesz többé filmmúzeum az Erzsébet körúti ingatlanban.

„Tegnapi napon Óvári Gyula, a Budapest Film Zrt. vezetője arról értesített bennünket, hogy nem a Manda végső ajánlatát terjesztette cégük igazgatótanácsa elé. A Manda végső ajánlata 200 000 forint + áfa+ 109 000 forint közös költség + 50 000 forint ingatlanadó, azaz összesen havi bruttó 413 000 forint volt kizárólag a mozi (gépház, előtér, vetítőterem) bérletére, míg a vendéglátásra alkalmas területet átadtuk volna a Budapest Filmnek. Mindezek után természetesen kérjük a nyertes ajánlat nyilvánosságra hozatalát” – reagált Lovas Lajos, a Manda igazgatója.

Megkerestük a Budapest Filmet, de Óvári Gyula csak hétfőn nyilatkozik, miután megkötötte a bérleti szerződést a Vertigo Médiával, illetve miután minden pályázóval egyeztetett arról, hogy hozzájárulnak-e a pályázataik nyilvánosságra hozatalához. Az biztos: mivel az Örökmozgó még digitális vetítővel sem rendelkezik, komoly beruházás vár az új bérlőre – szakmai vélemények szerint minimum húszmillió, de optimálisan inkább ötvenmillió forintból lehet a kor igényeinek megfelelő szintre hozni az elavult filmszínházat.

Információink szerint négyen pályáztak a mozi bérleti jogára, köztük a 200 ezer forintos összeggel „magasan” leggyengébb ajánlatot adó Manda. Noha Lovas Lajos szerint nem így volt, mi úgy tudjuk, mind a négy ajánlatot figyelembe vette a döntésnél a Budapest Film igazgatótanácsa, mielőtt a piacon eddig forgalmazóként ismert Vertigo Média mellett voksolt volna. Nem mellékesen ez a cég bérli jelenleg a pazar rántottáiról és kávéiról ismert Kinocafe nagytermét és napi szinten vetítenek.

„Látjuk, de nem értjük, hogy az üzleti érdek képes győzelmet aratni a magyar filmkultúra támogatása felett” – kommentálta a döntést a Manda vezetője. Hozzátéve: hitvallásuk szerint a kultúra oldalán állnak, ezért a moziban lévő eszközeik (széksorok, vetítőgépek) segítségével az Örökmozgót más helyszínen újranyitják. Amíg ez nem történik meg, szeptembertől hetente ötször ingyen vetítenek magyar filmeket a Manda nagyvetítőjében (Budakeszi út 51/E), valamint ősztől megnyitják online mozijukat, a Mandatékát.

Mindazonáltal a Manda erőfeszítései a filmmúzeum újranyitására üdvözlendőek, elvégre szinte a világ összes nagyvárosában működik klasszikus Cinematheque.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.