„Ha ezt tudtam volna, nem veszek bérletet” – Árpi bácsi papíron

Nem szerettem volna, ha Göncz Árpádról a csetlő-botló nagypapafigura alakja rögzülne, hiszen fölkészült és tudatos államférfi volt, aki a hétköznapi helyzetekben természetesen tudott viselkedni – mondta az Árpi bácsi című, két hónap alatt elkészült könyv szerkesztője tegnap az Örkény István Könyvesboltban.

Dési János újságíró, a Klubrádió szerkesztője azért gyűjtötte egybe sokak segítségével a nemrég elhunyt köztársasági elnökről az anekdotákat, hogy megőrizhesse az ország az emlékét. Családtagok, barátok és ismerősök körében elevenítették fel hangulatos történetekkel a 94. életévében elhunyt Göncz Árpád alakját a kötetben megemlékezők. Volt, aki felidézte azt a jelenetet, amikor ült az SZDSZ irodájában, és közölték vele: ő lesz a köztársasági elnök.

Dési Jánost Szegvári Katalin kérdezte a könyvbemutatón
Dési Jánost Szegvári Katalin kérdezte a könyvbemutatón
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Ha ezt tudtam volna – jegyezte meg a zsebébe nyúlva –, nem vettem volna meg a buszbérletemet.

Emlékezetes az is, amikor beiktatása után a Ferihegyi reptéren fogadta Károly herceget és feleségét, Dianát. A leszállás utáni csöndben a brit trónörökös azt mondta: „Ha gondja van az angol nyelvvel, beszélhetünk franciául is.” Göncz Árpád elmosolyodott, és azt mondta: „Nem ezzel van a baj, hanem azzal, hogy a maga családja hétszáz éve gyakorolja mindezt, én viszont két napja kezdtem.”

Gondja volt rá, hogy utódját, Mádl Ferencet felkészítse, mire kell nagyon vigyázni. Ha azt ajánlják az angol udvarban, hogy aludjanak Windsorban, mondjanak rá nemet – tanácsolta Göncz –, mert 150 évesek a csövek, nem lehet a zörgéstől rendesen aludni! Derültséget keltett az a mondat is, amely – állítólag – akkor hangzott el, amikor átadta Petri György költőnek a Kossuth-díjat.

– Gyurikám, fogadd el ezt a kis smukkot, jól fog neked állni! – mondta a régi harcostárs, a kötet szerkesztője pedig bevette a „sztorit” a könyvbe. A könyvbemutatón a történetek hallatán – amelyekben a számítógéppel küzdő vagy a protokollt gyakran nagy kedvvel „kijátszó” államelnökről volt szó – többen megjegyezték, hogy pótkötetek kiadására volna szükség.

Árpi bácsi

Szerkesztette: Dési János

Noran Libro Kiadó

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.