Moziplakát - budapesti pillanat

„Magánélet” – mondja a férfi. „Itt a helyem” – válaszolja a nő. „Bakfis” – dörmög a férfi, és átkarolja barátnőjét. „Legyen inkább „A púpos”, Jean Marais-val a főszerepben, vasárnap délután háromkor is adják a Békében”. A Fővárosi Moziüzemi Vállalat plakátja előtt állunk, nagy a dilemma: Hova menjünk moziba?

1964. július 23-29. között olyan friss magyar művek közül szemezhet a pár, mint a Férjhez menni tilos! – Psota Irénnel, Házy Erzsébettel, Darvas Ivánnal és Benkő Gyulával a főbb szerepekben. Ott a Karambol, amelyben Latinovits Zoltán, Ladányi Ferenc, Venczel Vera látható és a huszonkét éves Bujtor István. Alig egy hónapja fut a Miért rosszak a magyar filmek? – Gábor Miklóssal, Gordon Zsuzsával, Kállay Ferenccel és Krencsey Ma-riannal.

Ebben az évben vagy harminc új magyar film készül, ebből ötöt – köztük rövidfilmek és dokumentációs esszék – Máriássy Félix készít, hármat Mészáros Márta. Szabó István is elkészül mozijával, az Álmodozások korával, benne Bálint András, Béres Ilona és Halász Judit.

A külföldi filmtermésből listavezetővé válik a Mary Poppins Julie Andrews-zal, a Goldfinger Sean Conneryval, a Father Goose Cary Granttel, valamint Az elsüllyeszthetetlen Molly Brown, amelyben a női főszereplő Debbie Reynolds. Jelenleg Reynolds Gene Kellyvel közös 1952-es mozija fut Pesten, az Ének az esőben. Ezt adja a Bartók, a Művész, az Uránia, az Ady, a Felszabadulás, a Fény és a Városmajori kertmozi is.

És mikor a párocska dönt, megveszi jegyét, már csak a Filmhíradót kell végignéznie. Ezen a héten az Erzsébet-híd építésének új szakaszát mutatják, a 20 éve felszabadult Lengyelországot ünneplik, Cser Gusztáv zeneszerző Egri kantátájával ismerkednek, és úgy érzik, talán túl részletes a tudósítás a DIVSZ budapesti üléséről. De itt nincs vége a híradónak, feltérképezhetik még a Kossuth Lajos utcai lakberendezési boltot, majd Ünnep Sándor és Fekete Sándor kutyatenyésztők munkásságát. Az új típusú olajszállító tartály-kocsikról szóló híradást szívük szerint kihagynák, de a Beatles együttes ausztrál éjszakai koncertjét vágyakozva nézik. Valakitől hallották: alig pár napja volt a világpremierje a liverpooli fiúk filmjének, A Hard Day’s Night-nak. És tudják, a sport a híradó végét jelzi: ezért az NDK-vízisíbajnokságon könnyedén átsiklanak.

1964 júliusa. A Fõvárosi Moziüzemi Vállalat plakátja elõtt állunk, nagy a dilemma: Hova menjünk moziba?
1964 júliusa. A Fõvárosi Moziüzemi Vállalat plakátja elõtt állunk, nagy a dilemma: Hova menjünk moziba?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.