Aranyak a kislány sírjából

Nem csak egy pár színarany avar-kori fülbevalót, hanem egy túlvilági fizetőeszközként szolgáló aranylapocskát is találtak a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei az M43-as autópálya ásatásán. A tárgyak egy családi temető feltárása közben, egy kislány sírjából kerültek elő. A feltárás nem ért véget, további tíz sír vár kibontásra - tudatták ma.

Az autópálya ásatási munkáival jó ütemben haladnak a múzeum szakemberei: júliusban közel 50 ezer négyzetméternyi területet sikerült feltárniuk- mondta el mai sajtótájékoztatón Szarka József régészeti koordinátor és osztályvezető.

A kora-avarkori gömbcsüngős fülbevaló egy tizenöt sírt tartalmazó családi temetőből, egy kislány sírjából került elő a Makó és Csanádpalota közötti szakaszon. Ritkaság, hogy egy háborítatlan sírban ilyen kiváló állapotú ékszerre leljenek a szakemberek. A fülbevalón kívül egy arany lapocskát is találtak a Móra-múzeum régészei, melyet a temetéskor halotti pénzként helyezhettek a sírba, hogy a halott ki tudja fizetni a túlvilágra vezető utat.

A kora-avarkori lelet is bizonyítja, hogy az avarok a 6-7. század környékén fejlett ötvösművészettel rendelkeztek: egyszerű eszközökkel magas ötvöstechnikai tudásra tettek szert. Az alapanyagul szolgáló aranyat a kelet felé vezetett hadjáratok során zsákmányolták, illetve különböző adókból gyűjtötték be: a Bizánci Birodalom ugyanis éves adót fizetett az avaroknak, hogy ne raboljanak és fosztogassanak a birodalomban.

Az M43-as autópálya régészeti ásatása összesen 387 ezer négyzetméternyi területet érint, melynek feltárásával megfelelő ütemben haladnak a Móra Ferenc Múzeum szakemberei. Eddig körülbelül 150 ezer négyzetméternyi területet tártak fel, júniusban és júliusban összesen 100 ezer négyzetmétert teljesítettek- tájékoztatta a sajtó képviselőit Szarka József, az M43-as ásatás régészeti koordinátora, a Móra Ferenc Múzeum Régészeti Osztályának vezetője. A továbbiakban is ehhez hasonló haladási tempóval számolnak a szakemberek, így a jövő júniusi határidőt tartani tudják.

A kora-avarkori családi temető feltárása nem ért véget, további tíz sír vár kibontásra, melyekben további leletekre számítanak a múzeum régészei. Reményeik szerint olyan tárgyakra bukkanhatnak, melyek segítenek jobban megismerni az avar társadalmat és hitvilágot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.