Antiszemita opera a Metropolitanben?

Ma mutatják be New Yorkban a Death of Klinghoffer (Klinghoffer halála) című kortárs operát, amely már hetek óta kavar botrányokat New Yorkban. John Adams operája egy 1985-ös terrorcselekményt dolgoz fel, a Palesztin Felszabadítási Szervezet ekkor rabolt el egy luxushajót, és az egyik mozgáskorlátozott amerikai zsidó túszt, Leon Klinghoffert meg is gyilkolták.
Már a darab műsorra tűzése is tüntetéseket váltott ki, de a mai bemutatóra tervezett nagyszabású felvonulás a hírek szerint magát Rudy Giulianit is csatasorba állítja, a volt New York-i polgármester – a metropolis világszerte ismert első embere – legalábbis állítólag ott lesz a tiltakozók között. Az opera bemutatója itt, New Yorkban, Klinghoffer egykori lakóhelyén ütközik a legnagyobb ellenállásba. A szervezők egyike szerint azért teremt különösen veszélyes antiszemita precedenst a gyilkosok motivációit kereső, megérteni kívánó darab színrevitele, mert ezzel az antiszemitizmus elér a magaskultúrába, és a Weimari Köztársaság története világosan mutatja szerinte, hogy ez mekkora baj.

A darab rendezője, Tom Morris viszont úgy látja, hogy teljesen elvéti a darab jelentését, aki fennakad azon, hogy az „humanizálná" a gyilkosokat. „Az a helyzet, hogy tényleg emberek voltak" – mondja a rendező. aki szerint ha valaha meg akarjuk oldani az ilyen konfliktusokat, akkor épp azt nem szabad elfelejtenünk, hogy ezeket a mégoly szörnyűséges tetteket is emberek követik el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.