Ang Lee 60

Ő tudja, hogyan kell Oscar-díjas filmet rendezni. Ingmar Bergman Szűzforrása után döntött úgy, hogy erre a pályára lép.

Ma hatvan éves Ang Lee, aki tudja, hogyan kell Oscar-díjas filmet rendezni. Ang Kínából áttelepült család sarjaként született 1954-ben Tajvanon. Hagyományos nevelésben részesült, a klasszikus kínai műveltség elsajátítását nagyon fontosnak tartották szülei. 1975-ben végzett a National Taiwan College of Arts hallgatójaként. Ingmar Bergman 1960-ban forgatott Szűzforrás című filmje olyan nagy hatással volt rá, hogy eldöntötte, filmes lesz.

Nicole Kidmannel tavaly a cannes-i filmfesztiválon
Nicole Kidmannel tavaly a cannes-i filmfesztiválon
Regis Duvignau / Reuters

Az Egyesült Államokba utazott és színházi rendezést tanult az Illinois Egyetemen, majd filmrendezést a New York-i Egyetemen. 1985-ben még diákként filmdíjat nyert és közreműködött Spike Lee vizsgafilmjében, a Joe's Bed-Stuy Barbershop: We Cut Heads című díjnyertes alkotásban.

Harmadik filmje, az 1994-es Étel, ital, férfi, nő után alig egy évvel már a hollywoodi filmgyártás főáramában mozgott. 1995-ben készítette az Értelem és érzelem című sztárparádés filmjét Emma Thompson, Hugh Grant, Kate Winslet és Alan Rickman főszereplésével: megkapta érte a második Arany Medvéjét és 1996-ban a Golden Globe-díjat is.

Nagy elismerést váltott ki a Tigris és sárkány című mozival, amely 2000-ben csúcsokat döntött: 10 Oscar és 14 BAFTA jelöléséből többet valóra váltott, hazavihette többek között a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-szobrot.

2007-ben mutatták be a mozik világszerte az Ellenséges vágyak című második világháborús kémtörténetét - a film 2007-ben Velencében megkapta a legjobb filmnek járó Arany Oroszlánt. Ang Lee legutóbbi nagy sikerét a 2012-ben készült Pi élete című filmjével aratta. A film 2013-ban meghozta alkotójának a harmadik Oscar-szobrot, második alkalommal a legjobb rendezésért - írja a mozi24 az MTI híre nyomán.

 

Önnek melyik a kedvenc Ang Lee filmje?
 
Értelem és érzelem, 1995
 
Ellenséges vágyak, 2007
 
Pi élete, 2012
 
Túl a barátságon, 2005
 
Tigris és sárkány, 2000
Szavazok
 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.