Andrási megy, Gyarmati jön

Felmentik a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vezetőjét, Andrási Attilát – jelentette be ma a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Hajnal Jenő. Június elsejétől Gyarmati Katát kérték fel a magyar társulat művészeti vezetőjének.
Nem kis vihart kavart – derül ki a Pannon RTV cikkéből – , amikor tavaly nyáron kinevezték a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezetőjévé Andrási Attilát. Már a kinevezés hírére jelezte a társulat: nem ért egyet a leendő igazgató pályázati programjával, erről több nyilatkozatot is kiadtak. Többek között azt kifogásolták, hogy Andrási ritkán tart társulati gyűlést, és minden jelentősebb szerepre külső munkatársakat hív.

Akkor politikai döntést sejtettek az ügy mögött. A helyzet már-már tarthatatlanná vált a színházon belül, így az MNT a színház igazgatónőjével, Ljubica Ristovskivel egyeztetve abban állapodott meg, hogy május 31-étől felmentik Andrási Attilát. Az MNT elnöke reméli, közös megegyezéssel bontják a munkaszerződést. A Népszínház Magyar Társulata új művészeti vezetőjének Gyarmati Katát kérték fel.

Gyarmati Katával a magyar társulatnak semmilyen konfliktusa nem volt, Ristovskival is évek óta jól működik együtt, elismert, megbecsült, elfogadott színházi szakember. (2008-tól az Újvidéki Színház dramaturg-művészeti vezetője, 2013-tól megbízott igazgatója volt. Még abban az évben megpályázta a vezetői posztot, de pályázatát formai okokból elutasították, és Venczel Valentint nevezték ki.)

A sajtótájékoztatóra a társulat tagjai is elmentek. Csernik Árpád színész újságírói kérdésre csak annyit mondott, ők már nyilvánosságra hozták követeléseiket. Nyilatkozatukban a színészek Andrási eltávolítását és Körmöci Petronella kinevezését követelték a művészeti vezetői tisztségre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.