Amin Kádár elvtárs után Szőcs Géza is kiakadt

- Ha valaki következetes, akkor az semmilyen művészi díjat ne fogadjon el, melyet a kormány finanszíroz, noha az a pénz nem a kormányé, hanem a nemzeté, azt a kormány csak adminisztrálja – világosította fel a Janus Pannonius-díj műfordítói mellékdíját visszautasító finn műfordítót, Hannu Launonent Szőcs Géza levelében. Szőcs, a Magyar PEN Club elnöke, a miniszterelnök kulturális főtanácsadója minderről a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában beszélgetett Bolgár Györggyel.

A rádió honlapján olvasható összegzés szerint „a volt kulturális államtitkár, Szőcs Géza felvetette, hogy miért csak az a hír a Klubrádióban, hogy egy viszonylag ismeretlen műfordító visszautasít egy díjat és miért nem az a hír, hogy több világhírű költő elfogadja a díjat. Bolgár György erre úgy reagált, hogy Kádár elvtárs is kiakadt, hogy a híradó beszámolt arról, hogy nincs fűtés a lakásokban és azt akarta tudni, hogy miért nem arról számoltak be, hogy a többi lakásban van fűtés. Egyúttal elmondta, hogy a Klubrádió olyan díjátadásokról is be szokott számolni, ahol át is vették a díjat."

A beszélgetés hangfelvétele itt található.

A 168 óra teljes terjedelmében közölte Szőcs levelét, amely különös fordulattal zárul, konkrétan ezzel:

"Másrészt azért is fölöslegesnek és értelmetlennek gondolok bármilyen eszmecserét Önnel, mert annak alapján, ahogyan viselkedett, gyenge jellemű embernek tartom. Ez persze nem változtat azon, hogy műfordítói tevékenységét továbbra is kiemelkedőnek és értékesnek ítélem meg. Amiből az is következik, hogy meghívásom továbbra is érvényes egy budapesti Launonen – irodalmi estre a PEN szervezésében a Károlyi-palotában. Amit egyszer eldöntöttem, ahhoz ugyanis tartom magam" – írta Szőcs. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.