Amikor közmunkával újul a műemlék

Műemlékek gondozására is fordítanak a közmunkaprogram pénzügyi keretéből, bár nem túl nagy összeget, a 153 milliárd forintos teljes programtámogatásból 200 milliót igényelhetett együttesen az a tizenkét, észak-magyarországi, hátrányos helyzetű település, amely a programban részt vesz.

Mint Szaló Péter, a BM területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a program 2011-ben indult, eddig évről évre bővült, tavaly még csak hét, idén tizenkét települést tudtak támogatni, s összesen százhatvan ember foglalkoztatását tudták megoldani. Ennek a programnak a révén végeztek állagmegóvást, területrendezést, feltárást s néhol útépítést Füzér, Komlóska, Regéc, Sátoraljaújhely, Szendrő, Szögliget és Tokaj váránál, valamint Gönc, Kurityán és Martonyi községek középkori kolostorromjainál.

A támogatás elnyerését több helyen civil egyesületek korábban elkezdett önkéntes munkájának köszönhetik a települések, mint például a Szögligeten, ahol a Szádvár Egyesület 2006-ban megkezdett várfeltárásába sikerült bevonni a közmunkaprogramban támogatott helyi közmunkásokat, idén mintegy 16 főt. A „műemléki start munkaprogram” lehetővé teszi, hogy a közmunkások mellett szakembereket is foglalkoztassanak a munkálatok irányítására. Az elvégzett munkák eredménye a foglalkoztatás mellett a turizmus fellendülése lehet. Szendrőn például a program által rendbe tett felsővár idén már 1300 turistát vonzott, mondta el a telepüklés polgármestere, Tomorszki István.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.