Amikor a németek kérnek kölcsön tőlünk

Luther Mártonnak, a reformáció atyjának a budapesti Evangélikus Országos Levéltárban őrzött kéziratos végrendeletét kérte kölcsön a reformáció 2017-ben tartandó 500 éves évfordulójának megünneplésére Wittenberg számára Németország.
Luther Márton (1483-1546) testamentumai közül a négy évvel a halála előtt írt, legkésőbb keletkezett, így érvényben maradt végrendelete kalandos úton, adományozás révén került a 19. században a Magyarországi Evangélikus Egyházhoz, jelenleg a budapesti Evangélikus Országos Levéltár őrzi.

Mivel az emlékév egyik pontjaként a német állam és az egyház 2017-ben Luther 95 személyes tárgyát szeretné kiállítani egy nagy tárlaton, nélkülözhetetlennek tartják ezt a dokumentumot, amely az egyik legszemélyesebb vonatkozású Luther-emlék

A nagy jelentőségű iratért a magyarországi, elsősorban a Nemzeti Múzeumban megrendezendő nagy kiállítás megfelelő ellentételezést kapna. Elsősorban a wittenbergi gyűjtemény egy értékes darabja, a 16. században az egyetemen tanuló és nagy létszámuk okán külön csoportot alakító magyar hallgatók által az 1520-as években használt magyar zászló került szóba, de egyéb értékes Luther-autográfokat is kölcsönkaphat Magyarország.

Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes és egyetemi tanár, a reformáció elindítója 1517. október 31-én tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Az 500 éves évforduló 2017-es megünneplése Magyarország számára is kultúrtörténeti jelentőségű esemény, a programok előkészítését a Reformáció Emlékbizottság munkája segíti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.