Amerikai múzeumé lett a magyar ezüstkincs

A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumnak adományozták Nicolas M. Salgo magyar származású amerikai diplomata, egykori budapesti nagykövet és műgyűjtő Magyarországon gyűjtött ezüsttárgyait.

A magyar ezüstművesség számos remekét tartalmazó kollekcióból április 6-án nyílik kiállítás a múzeumban Hungarian Treasure: Silver from the Nicolas M. Salgo Collection címmel, középpontjában a magyar ötvösművészet páratlan kincseivel.

A Metropolitan múzeum a honlapján megjegyezte, hogy a 2005-ben elhunyt Salgót budapesti tartózkodása idején elbűvölte a magyar ötvösművészet, és a különleges darabokból megalkotta saját kincsestárát.

Az október 15-ig látogatható kiállításon a három évtized alatt összegyűjtött, a múzeumnak adományozott ezüstkollekció 120 különleges darabja látható. Ezek többsége a XV-XVIII. század közötti időszakból származik, és a magyar ezüstművesség legszebb, finoman megmunkált műveit jelentik.

A Salgo-gyűjtemény legrégebbi darabjai a középkorból származnak, összesen hét tárgy, egyebek mellett két aprólékosan, áttört technikával díszített, zománcozott serleg. A kollekciót a darabok különleges formái, ötletes dekorációi és történelmi jelentősége teszi kivételessé.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.