Amerika hangjai a Stefánián

Rengett a föld a Stefánia úton kedd este. Mielőtt bárki megijedne, nem természeti katasztrófa történt a Városliget és a Népstadion között. Az Egyesült Államok európai szárazföldi erőinek zenekara és kórusa adott kirobbanó erejű koncertet a Honvéd Kulturális Központban.

Gershwin Kék rapszódiája mellett a west coast stílus egyik jellegzetes képviselője, a San Franciscóban alakult rockbanda, a Journey híres számát, a Don't Stop Believin'-t is eljátszották. A hangversenyt pedig (katonai) hagyományoknak megfelelően az amerikai nemzeti indulóval, a Stars and Stripes Foreverrel zárták.

Fotó: Németh Attila, Amerikai Nagykövetség

– Mi Amerika zenei nagykövetei és hangjai vagyunk. Budapestre az amerikai zene sokszínűségével jöttünk – mondta a Népszabadságnak adott interjúban Bruce Pulver alezredes, a németországi Kaiserslauternben állomásozó, az idén fennállásnak 75. évfordulóját ünneplő zenekar parancsnoka és karmestere.

Az alakulat száma után Harminchármasoknak is hívott zenekar és kórus a technikai személyzettel együtt közel száz főből áll. Míg a zenekari tagok döntő része akadémiai-egyetemi végzettséggel, sőt akár doktori fokozattal bíró zenész, a kórusban más alakulatoktól kölcsönzött énekesek is szerepelnek. – A „cserkészeink” figyelik, hogy hol bukkan fel olyan tehetséges énekes, akit két évre leigazolhatunk – mesélte a New Yorkban született, de Floridában nevelkedett Pulver alezredes, aki ejtőernyős kiképzésen is átesett, hobbija a csukott ejtőernyős zuhanás (Skydiving).

Egyetemi zenei tanulmányai után előbb zenetanárként dolgozott, majd jó húsz évvel ezelőtt lépett be a hadseregbe. A „Harminchármasoknál” már az ezredforduló után szolgált és zenélt, az akkori parancsnok-karmester helyetteseként a zenei igazgatói posztot töltötte be. Kedvenc zeneszerzői közé a szerinte teljesen új hangzást meghonosító Sosztakovicsot és Sztravinszkijt sorolta. A rock és popzenén felnőtt generáció tagjaként az 1966-ban született tiszt külön megemlítette a Rusht. Ütősként különösen a kanadai progresszív rock formáció dobosa, Neil Peart volt rá nagy hatással.

A Pulver által irányított zenekar az utolsó mohikán Európában, az amerikai hadsereg szárazföldi erői korábban nyolc együttest is fenntartottak az öreg kontinensen. Az öt évvel ezelőtt Moszkvában, a Vörös téren is fellépett Harminchármasok különlegessége, hogy változó stílusú és létszámú formációban bevethetőek: dixieland-együttesként, jazz-combóként vagy rockzenekarként. Kórusuk tavaly ősszel Ukrajnában turnézott: a Michael Jackson-számokkal ott is nagy sikert arattak, akárcsak Moszkvában. A zene tényleg összeköt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.