Álomvilágban

Nakonxipánnak nevezte maga teremtette álomvilágát.A tragikus sorsú víziós festő, Gulácsy Lajos gazdag grafikai anyagából válogatott, csak magángyűjtők féltett kincsei közül kikerülő tárlaton kiderül, igaz-e, amit Juhász Gyula mondott róla: „Angyali lélek egy szatír testében...”

„Mindig színesebbnek láttam és értékesebbnek kedvenceimet a valóságnál. Elkényeztetett a művészi látás... Egyik szememmel a hazug, édes álomképek káprázatába bámulok, a másik szemem mindig a valóságot figyeli. Így tudom értékelni a hazugságok erejét és nagyságát. A valóság sokszor fakó és hazug. A művészet hazugsága, szín gazdag, tartalom dús... Az érdek nélküli hazugság szent. De kell hozzá az észrevétel lehetősége...” – mondta magáról.

Autodidakta művész, meghatározott stílusirány nélkül
Autodidakta művész, meghatározott stílusirány nélkül

 

Az autodidakta művész nem sorolható meghatározott stílusirányhoz. 1882-ben született, és vágyta a múltat, a középkort, vonzódott a reneszánsz, a barokk és a rokokó világához. Hatott rá a szimbolikus szecesszió és az expresszionizmus, késői víziói a szürrealistákhoz közelítették életművét. Az I. világháború kitörésekor elméje megbomlott, utolsó éveit vakon töltötte. Nem érte meg ötvenedik születésnapját.

„Gulácsy igazi tragédiája, amely elől a téboly lárvája mögé menekült: egy tiszta művész egy tisztára művészietlen korba született bele, és megpróbálta azt a maga számára elviselhetővé tenni, sőt a maga képére és hasonlatosságára szépíteni. Túlságosan gyönge és gyöngéd volt ehhez, és túlságosan erőszakos és kíméletlen a kor, hogy ez sikerülhessen.

Így menekült lassan, de biztosan egy másik dimenzióba innen, a halál életéből az élet halálába: az őrületbe. De mint Oféliáé, az ő tébolya is szép volt. Dalolva merült el az örvénybe, és virágokat hintett a habok közé” (Juhász Gyula).

BEZÁR: 04. 20.

HELYSZÍN: Erdész Galéria (Szentendre, Bercsényi u. 4.)

BELÉPÉS: ingyenes

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.