Álom a cirkuszban

Az utóbbi évek egyik legjobb magyar filmje, a Fehér tenyér utolsó jelenetében Dongó, az egykori tornász felmászik egy hatalmas falra. Nem ő az egyetlen ember a falon, férfiak és nők vegyesen másznak, és ahogy a kamera finoman svenkel hátrafelé, a néző hirtelen rájön, hogy ez valójában nem is falmászás, hanem egy különös koreográfiájú tánc. Mindeközben a Peace Orchestra Shining című száma szól, amitől a jelenet még különösebb és magával ragadóbb.

Hajdu Szabolcs filmjének végén a főhős a világ leghíresebb cirkuszába, a kanadai alapítású Cirque du Soleil-be kerül. Dongóhoz hasonlóan az elmúlt három évtized során több száz egykori tornász csatlakozott a cirkuszhoz, amely gyakorlatilag új műfajt teremtett show-jellegű és rendkívül nagyszabású előadásaival.

A Cirque du Soleil története még 1979-ben kezdődött, amikor az alapító, Guy Laliberté hazatért Kanadába Európából, ahol éveken át élt utcazenélésből. Amikor azonban visszatért, már nem csupán zenész volt, hanem mutatványos is: utazásai során ugyanis megtanulta az egyik legősibb trükköt, a tűznyelést is. A Québec környéki akrobatákból, zenészekből és mutatványosokból társulatot verbuvált, amely végül 1984-ben kapta a Nap cirkusza, azaz a Cirque du Soleil nevet. Laliberté társulata pedig azóta jócskán túlnőtte a kezdeti elképzeléseket: a kezdetben húszfős baráti társaságból alakult csoportban ma már több, mint 1200 artista szerepel, akik ötven különböző országból származnak.

Az egészestés előadások mindig egy-egy történetre épülnek, így van ez az 1996-ban bemutatott Quidam című darabnál is, melyet 2015. február 13.-15. között négy alkalommal tekinthet meg a magyar közönség a budapesti Papp László Sportarénában. A főszereplő egy fiatal lány, Zoé, aki kegyetlen és rideg szüleitől, valamint az unalmas valóságtól egyaránt szenved. Ezért teremt magának egy álomvilágot, a Quidamot, melyet mindenféle különös teremtény lakik.

A Cirque du Soleil három évtizedes története során hatodszorra látogat Magyarországra, ám ez lesz az első alkalom, hogy a hazai közönség Zoé és a Quidam történetét láthatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.