"Államtitkár, aki csupán a kávéfőzéshez ért" - Beck Tamásé a Petri György-díj

Beck Tamás költő nyerte el az idei Petri György-díjat. Frontbetörés című versét a Holdkatlan.hu irodalmi portálon találtuk, nem is lehetne aktuálisabb.

Estére megerősödött a forint és a
zivatarhajlam. A hidegfront sem
kérdezi meg az országhatáron:
szabad – e betörnöm új időknek
új dalaival? Az új idők különben
is frissen vásárolt tornacipő
módjára szorongatnak. A kérdés
pedig fölösleges, akár egy
államtitkár, aki csupán a kávéfőzéshez ért.

Petri György halálának tizedik évfordulóján hozta létre az N&n Galéria Alapítvány a Petri György-díjat, amelyet évente a költő születésnapján adnak át. A díjra olyan – elsősorban fiatal – költő, író, drámaíró vagy esszéíró esélyes, akinek még nem jelent meg önálló kötete. A díjazás alapvető szempontja minden esetben a művek eredetisége, szellemisége, formavilága.

Maga a díj kettős: a díjazott megkapja a Petri György élőmaszkja nyomán készült papírszobrot (a mű címe: „Bookend"), Louise McCagg, Robin Ami Silverberg és Böröcz András alkotását, a Magvető Kiadó pedig megjelenteti a szerző első kötetét.

A Petri György-díj kuratóriumának tagjai 2014-ben: Balaskó Ákos (az előző évi díjazott mindig tagja a következő évi kuratóriumnak), Forgách András, Karádi Éva, Radnóti Sándor, Tóth Krisztina és Várady Szabolcs. Az eddigi díjazottak: 2010-ben Kemény Lili, 2011-ben Bognár Péter, 2012-ben Gazdag Péter, 2013-ban Balaskó Ákos, idén pedig Beck Tamás költő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.