Alföldi előadása nyert a POSZT-on

A Nemzeti Színház produkciója, az Alföldi Róbert rendezte Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból lett a legjobb előadás a ma záródó XI. Pécsi Országos Színházi Találkozón. A legtöbb díj mégis Pintér Bélához fűződik.

Három produkciót is beválogatott a Nemzeti Színház repertoárjából a Pécsi Országos Színházi Találkozóra az idei trió: Szilágyi Lenke fotóművész, Urbán Balázs színikritikus és Vekerdy Tamás pszichológus. Ebből kettő, Martin Sperr darabja, a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból és Kovács Márton - Mohácsi István - Mohácsi János műve, az Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe több díjat is besöpört. Az előbbi, amelyet a színház igazgatója, Alföldi Róbert rendezett, megkapta a legjobb előadásnak járó díjat és a közönségdíjat. A legjobb férfi epizódszereplőt, Hevér Gábort is ezért díjazták, valamint az Egyszer élünkben nyújtott alakításáért. Elismerték Kovács Mártont is a legjobb zenéért. (Ő dolgozta át a Parasztoperát is, amely Pintér Béla és Darvas Benedek közös darabja.)

A díjlistán Pintér Béla neve szerepel a legtöbbet. Parasztoperája az idén a Pécsi Nemzeti Színház műsorán szerepelt. De nem maga rendezte a művét, hanem Mohácsi János, aki meg is kapta a legjobb rendezésnek járó elismerést. A produkció jelmeztervezőjét, Remete Krisztát meg a kosztümökért díjazták.

Pintér Béla amúgy saját előadással is bekerült a POSZT-ra, ennek címe: a Szutyok. Szamosi Zsófia vehette át ebből a legjobb női főszereplő díját, Enyedi Éva pedig a legjobb női mellékszereplőét. A színpadi szövegek közül is ezt tartotta a grémium a legkiemelkedőbbnek.

A legjobb férfi főszereplő Mucsi Zoltán lett, aki a Bárka Színház produkciójában, a Nehéz címűben játszott a POSZT-on.

A különleges látványvilágáért, a színházi eszközök komplex használatáért ismerték el a debreceni Csokonai Színház előadását, a Mesés férfiak szárnyakkal címűt, amelyet Vidnyászky Attila állított színpadra.

A zsűri különdíjat is kiosztott, méghozzá a budapesti Katona József Színház előadásának, A mizantrópnak.

A MASZK Országos Színészegyesület színész zsűri elismerései: a legjobb férfi alakításért Köles Ferencet ismerték el a pécsi Parasztoperából, a legjobb női alakításért pedig a vígszínházas Mikvéből Pap Verát.

A Fidelio díjai: a legjobb 30 év alatti színésznő a Mohácsi testvérek és Kovács Márton darabjában játszik. Ő Radnay Csilla, az elismerés szól a HOPPartos Chicagó beli alakításának is. Ugyanennek a díjnak a férfi kategóriájában Szabó Kimmel Tamás lett a nyerő, ő a Nemzeti harmadik versenyprodukciójában, a Három nővérben játszott.

VADÁSZJELENETEK ALSÓ-BAJOROSZÁGBÓL című Martin Sperr darab szervesen illeszkedik a közösségi felelősséget szuggesztíven tudatosító előadások sorába. A vidéki zárvány életet élők, a történelemben vesztesekké váló közösségek kegyetlen rajza ez a mű
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.