Alföldi elérte célját - Rijekában

Nagy sikert aratott Rijekában (Fiume) Beaumarchais híres vígjátéka, a Figaro házassága Alföldi Róbert rendezésében. A darab premierjét a hétvégén láthatta az Adria-parti kikötőváros közönsége az Ivan Zajc Horvát Nemzeti Színházban.

"Alföldi Róbert nem a kemény társadalmi szatíra irányába indult értelmezésében, amelyben esetleg felismerhetők lennének időszerű helyzetek is, inkább a szereplők közti viszonyok érdekelték, illetve a Beaumarchais-darab kínálta vígjátéki lehetőség" – olvasható a Novi List című, Rijekában megjelenő megyei napilapban.

A mű egyetemességét jelzi, hogy a díszlet sem a 18. századot idézi, hanem időtlen keretet állít fel egy ajtó, néhány paraván és egyéb kellék segítségével. A kosztümöknél a jelmeztervező – például Figaro esetében – barokk részleteket farmernadrággal és edzőcipővel kombinál. A zenei háttérben a rendező hiphop- és funkyelemekkel, egyéb népszerű dalokkal játszadozik, ami időnként szórakoztató hatású ugyanúgy, mint a közönséggel való kapcsolatteremtés – írta Kim Cuculic horvát kritikus.

Alföldi Róbert, valamint Magdalena Lupi Alvir és Kenesei Edina dramaturgok Beaumarchais szövegét különböző műfajok között mozogva használják, így a vígjáték burleszk- és operettelemeket tartalmaz. Ez a koncepció igazi kihívás a színészeknek, akik játékukban a realista stílustól a karikaturisztikus megfogalmazás felé mozdulnak el, felnagyított gesztusokat, geget, komikus testbeszédet használva. Ezekre a premier közönsége jól reagált.

A horvát kritikus szerint a rijekai bemutató közönsége hosszan tartó tapssal jutalmazta a Figarót, az előadás közben pedig gyakran lehetett kacagást hallani. A közönség reakciói alapján ítélve Alföldi Róbert és a színház társulata elérte célját.

A Kigo.hr hírportál szerint "az előadás annyira jó, hogy a színház reklámja lehet".

"Pillanatokra fogalmunk sem volt arról, hogy színházban vagyunk-e, vagy rajzfilmet nézünk. A fantasztikus szöveg összeolvadt az események légiességével. A kiváló mimika, a színészek nonverbális kommunikációja egyszerűen kitűnő volt. Alföldi Róbert, a produkció magyar rendezője kifejezetten a nehezebb oldaláról fogta meg a darabot, és ily módon idézte meg Pierre-Augistin Caron de Beaumarchais művének (…) egész nagyságát" – dicséri az előadást a portál, amely úgy értesült, hogy a produkciót meghívták a szlovén fővárosba, Ljubljanába, és remélhető, hogy a zágrábi, eszéki, spliti és dubrovniki közönséghez is eljut.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.