Alföldi: Itt csak akkor lesz jobb, ha minden összedől

Alföldi Róbert szerint Magyarország – enyhén szólva – rossz irányban halad. A művész abból az alkalomból nyilatkozott a Die Presse című osztrák napilapnak, hogy a bécsi Volkstheaterben bemutatták Julius Hay „Haben", azaz Háy Gyula: Tiszazug – című darabját, az ő rendezésében. Az interjút már több hazai internetes portál is idézte.
Mint Alföldi elmondta, a kormány számára egyedül és csakis az számít, hogy mindenki lojális legyen hozzá. Aki másként gondolkodik, azt hazaárulóként pocskondiázzák. Mivel a mű vidéken játszódik, Alföldi kitér arra, hogy mára eltűnt a vidéki élet szépsége, a falusi emberek bezárkóznak a házaikba. Amúgy viszont nemigen változott semmi ahhoz képest, amikor a szerző – vagy 80 évvel ezelőtt – megírta a Haben-t. Ugyanazok a vágyak, ugyanaz a vigasztalanság, ugyanazok a társadalmi rétegek.

A rendező szerint változás itt csak akkor következne be, ha a kormány és a társadalom szembe nézne az utóbbi 60-80 évvel. A fasizmussal és a kommunizmussal. Ám itt csak akkor lesz jobb – folytatta –, ha minden összedől, mert akkor újra kell kezdeni. A gazdaság az összeomlás szélén áll, 3-3,5 millió ember éhezik, köztük sok gyerek.

Alföldi arról is beszélt: a súlyosbodó problémák mind több kérdést generálnak az emberekben, és egy idő után jönnie kell egy az eddigiektől eltérően gondolkodó, fiatal nemzedéknek, valamint egyre nagyobb szerep hárul a civilekre is. - Magyarországon rettenetes dolgok történnek és az emberfia nap mint nap csodálkozik, hogy a nép mindent lenyel – fogalmazott a rendező. Úgy látja, a kormány azért nyerte meg a legutóbbi választásokat, mert nincs ellenzék, és sokan nem mentek el voksolni. Egyébiránt pedig nagy ötlet volt belépni az unióba, mert az EU pénzéből finanszíroznak mindent, amit a hatalom manapság olyan büszkén reklámoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.