Alföldi és Novák is Mozartot rendez

A két művész rendezését a június 29. és július 3. között megrendezett Armel Operafesztiválon láthatja a közönség másik három produkció mellett a budapesti Thália Színházban.

 

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Alföldi Róbert A varázsfuvolát állítja színpadra a Szegedi Nemzeti Színház produkciójában, míg Novák Péter a Figaro házasságát rendezi a Kolozsvári Magyar Opera társulatával – hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón.

„Zavarban vagyok tőle, régen volt ilyen" – mondta Alföldi Róbert A varázsfuvoláról. „Mindenki azt gondolja, hogy ismeri ezt a művet. Tisztában vagyok azzal, hogy bonyolult szimbólumrendszere van, én mégsem kutakodtam ezen a területen, inkább úgy álltam hozzá, mint ahogy egy gyerek ránéz egy autóra" – fogalmazott a rendező, aki azt is kiemelte, hogy nagyon fiatal szereposztást válogattak össze Szegeden.

Míg A varázsfuvola próbáit csak jövő héten kezdik el, addig a Figaro házasságát már játsszák Kolozsváron. Novák Péter, aki most debütál rendezőként az opera műfajában kiemelte, hogy a rendezéssel a fiatalokat és a műfajjal most ismerkedőket akarta megszólítani.

„Első ránézésre egy szappanoperáról van szó, és ezt ki is használtam. Más oldalról viszont egy olyan partitúrába futottam bele, amely nemcsak a színházhoz, hanem az egész létezéshez fűződő viszonyomat megváltoztatta".

Vajda Gergely karmester, az Armel művészeti tanácsadója ismertette a további produkciókat: Donizetti Calais ostroma című operája az English Touring Opera előadásában, Annelies van Parys új operája, a Private view, az antwerpeni Muziektheater Transparant produkciója, valamint Rimszkij-Korszakov Mozart és Salieri, továbbá Sergio Rendine Szigorúan bizalmas című operája a plzeni Josef Kajetán Tyl Színház előadásában.

Havas Ágnes fesztiváligazgató elmondta, hogy partnerük, az Avignoni Operaház a jövő évi fesztiválon Bartók Kékszakállúja mellett Eötvös Péter Senza Sangue (Vértelenül) című legújabb operáját mutatja be. A darab ősbemutatója jövő májusban lesz az avignoni dalszínházban Alföldi Róbert rendezésében, a szerző vezényletével. Havas kitért arra is, hogy a Kékszakállú két főszereplőjét egy nyilvános casting keretében választják ki a Budapest Music Centerben június 5-én.

Az Armel által felkért szakértők – Marton Éva, Meláth Andrea, Káel Csaba, Ókovács Szilveszter és Vajda Gergely – javaslata alapján a Kékszakállú basszus szerepéért Cser Krisztián, Gábor Géza és Rácz István, míg Judit mezzoszoprán-szoprán szerepéért Kun Ágnes Anna, Miksch Adrienn és Schöck Atala verseng majd. A zsűri tagjai az opera karmestere, Eötvös Péter, rendezője, Nadine Duffaut, valamint az avignoni operaház igazgatója, Raymond Duffaut és Alföldi Róbert lesz.

A sajtótájékoztatón kihirdették a Mátyás király operaíró pályázat végeredményét is, mely szerint Mariana Ungureanu moldáv zeneszerző és Bertrand Brouder francia librettista Mathias and the Truthteller (Mátyás és az Igazmondó) című öt szereplős pályázati anyaga nyert.

A szerzőpáros tovább dolgozik a szinopszis tökéletesítésén és a librettón Alföldi Róberttel. Ha az így született szövegkönyv megfelel a zsűri elképzeléseinek, a szerzők 6 ezer eurós megbízási díjban részesülnek és felkérést kapnak a teljes opera megalkotására.

Eötvös Péter zeneszerző, a zsűri tagja elmondta: a 8 beérkezett pályamunka széles skálán mozgott az anekdotikus népoperától a komplex, kortárs felfogású tervezetekig. Havas Ágnes hozzátette, hogy további két pályázóval, Horváth Balázzsal és a Hajós András-Dinyés Dániel szerzőpárossal is szeretnék folytatni a közös munkát, együttműködést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.