Alföld-díjasok: Fried, Markó, Tandori

Örkény-est, rendhagyó irodalomóra, tanácskozás elfeledett írókról, kerekasztal-beszélgetés a Bárkával és a Forrással, valamint Alföld-est Ady Endre egykori törzshelyén: a héten kezdődnek az irodalmi napok Debrecenben.

Ezen a héten szerdától rendezik meg a Debreceni Irodalmi Napokat, amelynek keretében hagyományosan tudományos tanácskozást rendeznek, átadják az idei Alföld-díjakat, rendhagyó irodalomórákat tartanak neves irodalmárok részvételével középiskolásoknak, végül kerekasztal-beszélgetésre invitálják a közönséget a békéscsabai Bárka és a kecskeméti Forrás folyóiratok bemutatkozására.

Közönségsikerre számíthat Mácsai Pál színművész Azt meséld el, Pista! című elhíresült Örkény-estje, amely szerda este lesz látható a Kölcsey Központban.

Amint az a rendezvénysorozat mai sajtótájékoztatóján elhangzott: az idei tanácskozás az Elfeledett írók, irányzatok, stílusok címet kapta, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban csütörtökön megrendezendő konferencián előadást tart Dérczy Péter, Kappanyos András, Kulin Ferenc, Simon Attila, Szegedy-Maszák Mihály és Szilágyi Ákos. A tanácskozáson Imre László és Angyalosi Gergely elnököl. Az említett Szilágyi Ákos Szirák Péterrel együtt pénteken rendhagyó irodalomórát tart helyi gimnáziumokban.

Csütörtök este az Alföld folyóirat estjére várják a publikumot a Bakelit sörözőbe, Ady Endre egykori törzshelyére, ahol Aczél Géza, a Debrecenben szerkesztett lap főszerkesztője a szerkesztőség döntése alapján Alföld-díjat ad át Fried Istvánnak a hazai komparatisztika és prózapoétika területén végzett kiemelkedő kutatásaiért, az irodalom és a társművészetek kapcsolatának kutatásáért, Markó Bélának költői teljesítményéért, a szonett műfajának látványos megújításáért, műfordítói tevékenységéért, valamint Tandori Dezsőnek életművéért, irodalmunkra átütő hatást gyakorló költészetéért, a posztmodern irányzat nagyformátumú hazai megteremtéséért.

Pénteken a Bárka és a Forrás bemutatkozását a Kölcsey Központban rendezik, közreműködik Buda Ferenc, Elek Tibor, Farkas Wellmann Éva, Füzi László és Pintér Lajos, a beszélgetést Fodor Péter vezeti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.