Alakul a Nemzet Főtere: mindjárt bontják a Kossuth-szoborcsoportot

A következő napokban elszállítják a Kossuth-szoborcsoportot a budapesti Kossuth térről - közölte Wachsler Tamás, a "nemzet főterének" átépítését célzó Steindl Imre Program (SIP) vezetője szerdán az MTI-vel.

Elmondta, hogy a Kisfaludi Strobl Zsigmond, Kocsis András és Ungvári Lajos által alkotott, 1952-ben felállított Kossuth-szoborcsoport tagjait restaurálás után a tervek szerint Esztergomban, a Prímás-sziget csúcsán állítják majd fel.

A szoborcsoport helyére az a Kossuth-emlékmű kerül, amelynek 1927-es felavatása óta viseli az Országház előtti tér a Kossuth nevet - tette hozzá.

"Horvay János hatalmas, kétszeres embernagyságú alkotását a Batthyány-kormány minisztereit ábrázoló mellékalakokkal együtt a Rákosi-korszakban távolították el a térről. Szétfűrészelt darabjai jelenleg Dombóváron láthatók. Az eredetihez teljesen hű, időtálló másolat főalakja jövő tavaszra készül el" - fogalmazott Wachsler Tamás.

A SIP vezetője arról is beszámolt, hogy egyébként jó ütemben folyik a Kossuth tér rekonstrukciója, hamarosan megkezdődik a központi rész, az úgynevezett dísztér burkolása.

Az Országgyűlés döntése alapján a Kossuth tér szobrainak tekintetében az 1944 előtti képzőművészeti arculat visszaállítását kell megvalósítani Andrássy Gyula, Kossuth Lajos, Tisza István és II. Rákóczi Ferenc emlékműveivel; ezek közül eredetiben csak a fejedelem szobra áll a téren. A felújított Kossuth tér 2014 tavaszára készülhet el.

Kossuth tér fakivágás
Kossuth tér fakivágás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.