Aláírásra várnak a megbízott igazgatók

A rendező Jiri Menzel, az énekes Edita Gruberová, Angela Gheorghiu és José Cura is szerepel a 130 éves Magyar Állami Operaház következő évadának műsorában, amelyben 25 bemutató, 420 előadás és 59 további esemény szerepel - derült ki a Planetáriumban tartott sajtótájékoztatón.
Azt is megtudtuk, a dalszínház ősztől blokkokban játssza előadásait ugyanazokkal az énekesekkel és karmesterekkel. A Planetárium kupolájába vetítve mutatták be az Operaház 2014-15-ös évadának reklámfilmjét, a társadalmi célú hirdetést és a forgatásból készített werket. A dalszínház művészeivel forgatott film nyomán készült 12 plakátot már az utcai hirdetőkön is lehet látni.

A sajtótájékoztatón az Operaház vezetői elmondták: nem az összes premier nagytermi, játszanak például a Királyi Lépcsőházban, a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében és a Jókai utcai zenekari centrum Ferencsik termében is.)
Több előadásuk készül koprodukcióban, például a Szabad Tér Színházzal és a miskolci Bartók Plusz Operafesztivállal.

A rendezők között találjuk Mohácsi Jánost, kettőt rendez Zsótér Sándor és újra dolgozik az Operában Vidnyánszky Attila. Mozart Cosi fan tutte-jét nem kisebb rendező állítja színpadra, mint Jiri Menzel. A Színház- és Filmművészeti Egyetem új rektora, M. Tóth Géza animációs filmrendező Wagner-művet állít színpadra, és szorosra fűzik a kapcsolatot az egyetemmel is, a végzős rendező szakos hallgatók közül kértek fel jó párat.

A megbízott művészeti igazgató, Anger Ferenc is két, Magyarországon kevéssé ismert művel dolgozik. Megtudtuk továbbá: az Opera felkérésére gyerekoperát írt Tallér Zsófia. Faust-évad lesz a 2014-15-ös, a bemutatók mellett Faust fesztivált és jótékonysági Faust Bált is rendeznek.

A legnevesebb operaházakban gyakran hallható magyar énekesek újra láthatóak Budapesten, többek mellett Boross Csilla, Komlósi Ildikó, Lukács Gyöngyi, Rost Andrea, valamint Bretz Gábor és Molnár Levente. 

A külföldi sztárok közül is jó néhányat láthatunk Pesten, például Edita Gruberovát, Anja Kampét, Angela Gheorghiut, Jose Curát és Ferruccio Furlanettót.

A Nemzeti Balett három bemutatóval készül, a Massenet zenére készült híres MacMillan koreográfiával, a Manonnal, új kiállításban újra játsszák a klasszikus produkciót, A hattyúk tavát, valamint újdonság a Trójai játékok – amazonokkal című produkció, amely az idei Trójai játékok női verziója lesz. A TáncTrend'15-re Fodor Zoltán együttesét és Frenák Pál társulatát várják.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, azaz az Operaház együttese tíz hangversennyel készül; elnök-karnagyuk: Pinchas Steinberg.

A bérleteket jövő hétfőtől lehet megújítani, újakat pedig április 22-től vásárolni.

A sajtótájékoztatón megkérdeztük Ókovács Szilvesztert, miért nem nevezték még ki a fő-zeneigazgatót, a főigazgató-helyettest, valamint a művészeti igazgatót, hiszen az előbbire kiírt pályázat novemberben, az utóbbi kettőre kiírt pedig januárban járt le.

A főigazgatótól megtudtuk, még mindig Balog Zoltán miniszter aláírására várnak, vélhetően ez mihamarabb megtörténik. A műszaki igazgatói pályázat eredménytelen volt januárban, a gazdasági igazgatói pedig tegnap járt le.

A 2014-15-ös évad bemutatóinak listája itt olvasható

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.