Ákos: elsőként blue-ray formátumban

40+ címmel dupla cd-je és dvd-je jelent meg Ákosnak, aki az elmúlt egy évben zenekarával akusztikus előadásokkal járta az országot; az énekes, dalszerző műsora novemberben blue-ray formátumban is elérhető lesz, magyar előadótól elsőként.

"Az egy éven át tartó diadalmenetet akartuk ezekkel a kiadványokkal megörökíteni" - fogalmazott (Kovács) Ákos a pénteki budapesti sajtótájékoztatón. A turné 2008. szeptember 20-án indult, az utolsó, 2009. szeptember 4-i koncerttel együtt 29 előadást tartottak, 65 ezer érdeklődőnek zenéltek, és a produkció ezalatt csaknem 9000 kilométert utazott.

A turné apropóját eredetileg az adta, hogy az egykor a Bonanza Banzai énekeseként ismertté vált Ákos tavaly ünnepelte negyvenedik születésnapját és pályafutása kezdetének huszadik évfordulóját. A kamaraelőadások idén már 40+1 néven mentek, a műsorban megmaradt a tavaly kiválasztott, egész pályafutását átölelő negyven dal, illetve daltéma. A turné augusztusban Erdélybe, Kézdivásárhelyre is eljutott, ahol a Fő téren 25 ezren figyelték a koncertet.

A most megjelent dupla cd-n a Budapest Kongresszusi Központban adott turnényitó koncert teljes hanganyaga megtalálható; a felvétel masztere Belgiumban készült Paul van der Jonckheyd vezetésével. A dvd-n ezen előadás kép- és hangfelvétele mellett extraként feliratok, háromféle hangnorma és néhány idei turnédal is szerepel.

A novemberben megjelenő blue-ray formátumon a Művészetek Palotájában tartott tavaly novemberi előadás lesz látható és hallható HD-felbontásban, sztereó és térhatású hanggal, valamint werkfilmekkel, videókkal. Ez lesz az első magyar zenei blue-ray kiadvány.

Ákost a turné során Dorozsmai Péter (dob), Fekete Tibor Samu (basszusgitár, elektromos bőgő), Kékkői Zalán (elektromos és akusztikus gitár), Szakos Krisztián (billentyűs hangszerek) és Czomba Imre (zongora, tangóharmonika) kísérte. A jövőbeni terveire vonatkozó kérdésre Ákos az MTI-nek elmondta: járja az országot a Krúdy-novellákat tartalmazó hangoskönyve előadásaival, Pejtsik Péterrel, az After Crying csellósával egy reneszánsz estet tervez, jövő tavaszra pedig már egy új maxi cd-vel akar jelentkezni, amelyet ismét turné és 2010 őszén egy friss Ákos-album követhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.