Aki lelombozta Kossuthot

Dombóvár a "letargikus Kossuth" alkotójára emlékezik. Csütörtökön mégis Pécsett nyílik kiállítás Horvay János munkásságáról.

Csütörtökön, október 30-án 15 órakor, a pécsi Dómmúzeumban kiállítás nyílik Horvay János (Pécs, 1874 – Bp., 1944) sokszínű alkotó tevékenységéről. A pécsi születésű és a 20. század első évtizedeinek egyik emblematikus szobrászművésze, éppen száz esztendővel ezelőtt nyerte el a főváros megbízását egy, a Kossuth Lajos és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékét méltó módon megörökítendő alkotás elkészítésére.

S hogy mi és hogyan történt e sokat vitatott korszak szintén nézetek kereszttüzében álló - a népnyelv által csak "letargikus Kossuthnak" nevezett - szoborcsoporttal később, az 1950-es években, majd hogyan mentette meg s miként őrzi ragaszkodó módon Dombóvár, egy ambiciózus dél-dunántúli kisváros lakossága a magyar művelődéstörténet egy izgalmas alkotását? - azt is elbeszéli a kiállítás, amelyet a város polgármestere, Szabó Loránd vezet be. A megnyitót Hámori Zoltán újságíró és esszéista, a Dunántúli Napló főszerkesztője tartja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.