Aki fejbe vágta Brezsnyevet

Kulcsár István külpolitikai újságírónál a Szovjetunióról kevesen tudtak többet. Washingtoni tudósító is volt. Neve védjeggyé vált abban az időben, amikor vasárnaponként nemigen lehetett kihagyni ebéd után a Harminc perc alatt a Föld körült.

Kartársak és kortársak című könyvében kellemesen fecsegve számol be jó fél évszázad magyar újságírásáról. Az anekdoták ülnek, kellemesek, még azt is megbocsátjuk, hogy vannak, akik saját nevükkel vonultak be a Kulcsár-féle kibeszélő show-ba, másoknak a szignó vagy a névtelenség jutott.

A moszkvai rádiós évek alatt szerzőnk mind a tizenöt tagköztársaságot bejárta, és egy sajtótájékoztatón Kulcsár véletlenül fejbe vágta Leo-nyid Brezsnyevet a mikrofonnal.  A külpolosok között tűnt fel Benda „Bubu” László, aki szó szerint leadta a Kim Ir Szent dicsőítő személyikultusz-maszlagot. Lipovecz Iván, Spiró György, Róbert László vagy Csák Elemér is a nagy csapatot gazdagította.

Kulcsárt megszólaltatta most a Kossuth rádió. Ez az a hely, ahol nem tartanak igényt az ő újságíró-generációjának a tudására. Ez még tán Bánkuti Gábor eseténél is botrányosabb, aki a Vörös térről így jelentkezett be: „A színpompás esemény nézőinek sorában foglal helyet a hős Gagarin felesége, az apja meg anyja… az anyja!”

Kulcsár István: Kartársak és kortársak
Atlantic Press, 368 oldal

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.