Akadémiai székfoglaló meztelen nővel

„Venus Anatomica”, az életnagyságú 18. századi firenzei anatómiai viaszmodell a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum állandó kiállításának emblematikus darabja. Október 2-tól néhány hétig több más alkotás mellett az állandó kiállításba érkezik a modell 20. századi rokona, Drozdik Orsolya „Medikai Vénusza” is.
Drozdik Orshi Orsolya egy sorozatához kapcsolódva két évtizeden át fotózott anatómiai női viaszmodelleket a világ számos orvos- és természettudományi múzeumában. A Medikai Vénusz című installációban szereplő modellre az 1970-es évek elején figyelt fel a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban, majd 1976-ban fényképezte le a kétszáz éves anatómiai segédeszközt.

 

Drozdik Orsolya: Medikai Vénusz
Drozdik Orsolya: Medikai Vénusz

A képet az alkotó először fotóként használta, majd egy beállításhoz, hogy megmintázza önmagát. Az életnagyságú szobor így Drozdik Orshi Orsolya szimbolikus önképe, egyszersmind a medikai tekintetnek kiszolgáltatott női test reprezentációja is.

A Medikai Vénusz, az Én Manufakturálása című installáció-sorozat központi darabja, Az én manufakturálása, Medikai erotika című installáció része, amely 2011-ben a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban, 2013-ban a Kiscelli Múzeumban volt látható. A műalkotás a Kiscelli Múzeum gyűjteményének becses darabja.

Drozdik Orsolya (külföldön: Orshi Drozdik) (1946) grafikus a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszékének habilitált egyetemi tanára, számos külföldi képzőművészeti intézmény vendégelőadója. Performanszokat, installációkat, fotókat, rajzokat, szobrokat, festményeket készít.

A kiállítás Drozdik Orsolya SZIMA székfoglalójához kapcsolódik, amelyet 2015. szeptember 29-én A szabad tánctól a performanszig címen mondott el az MTA Székház Kisteremében. Az időszaki kiállítás október 2-től november 10-ig látogatható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.