Ahol a hamvakat a folyóba szórják...

India mindenekelőtt a hit forrásvidéke. Hinduizmus, buddhizmus, iszlám, kereszténység és azok számos szelíd és vadhajtása kavarog a Himalája és Ádám hídja (a szubkontinenst Ceylontól elválasztó tengerszoros) között. Ezeknek eredt a nyomába Juhász Balázs fotóművész és Leveles Zoltán (Haridzsán szvámi) magyarországi hindu szerzetes, a Balástya melletti Nandafalva vallási közösségének vezetője. Többhónapos indiai utazásuk gyümölcse az Álmom India című könyv, amely eddig nem látott - vagy nem így láttatott - fényképekkel igazolja, hogy az emberi szellem legmagasabb rendű terméke, a vallás gyökereit valahol ezeken a tájakon kell keresni.

Nemcsak a Gangeszről esik szó tehát - mint a cím után vélni lehetne, kiindulva a benáreszi (Varanasi) halottégetések korábbról ismert közhely-képeiig - ebben az új, parádés kiadású albumban, amelyet december 7-én 19 órakor mutatnak be a budapesti Uránia filmszínházban. A szerzők érzékeltetik, hogy a mai India azért tudta megőrizni kincseit, évszázados, ha nem évezredes műemlékeit, szokásait, mert az ottani emberek - miközben beteszik lábukat a 21. század ajtónyílásába - tisztelik a rájuk hagyományozott örökséget, azt a hihetetlen anyagi és szellemi gazdagságot, amit átvettek elődeiktől.

India
India

Az Álmom India albummal együtt ugyanitt és ugyanekkor mutatják be Tóth Tamás rendező Guru című filmjét (társ-forgatókönyvíró Leveles Zoltán), amely bár képzeletbeli történetre épül, de az indiai valóság jobb megismerését is előmozdítja. Az esten - amelyet a budapesti indiai nagykövet, Gauri SankarGupta is megtisztel jelenlétével - Bittner Meenakshi Dóra táncművész segít élménnyé tenni egy szellemi utazás illúzióját.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.