Ahol együtt fest orvos és pszichiátriai beteg

Idén 6. alkalommal rendezik meg a népszerű PsychArt24 festőmaratont, ahol 24 órán keresztül bárki korlátlanul festhet a szervezők által biztosított anyagokkal.
A tavalyi eseményen több mint 400 alkotás készült. A Psychart24 elnevezésű programot 2010 óta, minden szeptember utolsó hétvégéjén rendezik meg. Idén szeptember 25-én péntek déltől 26-án szombat délig a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ (1094 Budapest, Tűzoltó utca 37-47.) tágas aulájában berendezett, nyitott műteremben 70 festőállvánnyal, 25 kilónyi akrilfestékkel és 400 ecsettel várják az érdeklődőket a kötetlen alkotásra.

A művészetet mint terápiás eszközt régóta használják a mentális zavarokkal küzdő betegek gyógyításában és rehabilitációjában. A Moravcsik Alapítvány munkatársai és a Budapest Art Brut Galéria alkotóközössége a Magyarországon egyedülálló rendezvénnyel szeretne hozzájárulni a mentális fogyatékkal és lelki betegséggel élők önértékelésének erősítéséhez, a velük szemben tapasztalható előítéletek és diszkrimináció csökkentéséhez, a társadalom által köréjük emelt falak lebontásához.

A rendezvény különlegessége, hogy a pszichiátriai betegek nemcsak alkotóként vesznek részt, hanem mint az esemény szervezői, lebonyolítói is. A művészeti programmal a szervezők lehetőséget szeretnének teremteni az alkotás örömének és az értékteremtés képességének megélésére, egymás elfogadásának erősítésére. A maratonon egymás mellett festhetnek betegek és egészségesek, gyermekek és felnőttek, idősek és fiatalok, amatőr, art brut outsider alkotók és hivatásos művészek.

Az elkészült képek a rendezvény idején, a helyszínen megtekinthetők, majd a Budapest Art Brut Galéria Művészeti Tanácsa által kiválasztott festményeket kiállítják az Üllői úti Budapest Art Brut galériában.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.