Advent a Kossuth téren

A Kossuth téren 80 szabadtéri tabló mutatja be a Kárpát-medencében élő magyar és nemzetiségi közösségek adventi és karácsonyi néphagyományait, népszokásait és a téli falu életét a 19. század legvégétől egészen az 1960-as évekig. A 124 fotó a Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívum Fotótárából származik, s a nagyközönség által többségében még soha nem látott felvétel.

Számos érdekesség látható a kiállításon, az egyik Divald Kornél 1904-ből származó, eperjesi fotóműteremben készített fotósorozata, amelyből a kiállításon két kép is látható a szlovák „jaslicskárokról”, azaz az eperjesi betlehemesekről.

A nagyszabású szabadtéri tárlat tablóin a képek mellett olvashatók az egyes archív fotókra vonatkozó információk, valamint a népszokások, néphagyományok ismertetői. A képek egyik része a hétköznapi téli falu életét mutatja be, elsősorban a téli munkákról és a téli szórakozásokról készített életképek formájában. A képek másik része a Kárpát -medence egész területéről, nemzetiségi sokszínűségében tárja a látogatók elé a téli ünnepkör népszokásait András naptól Vízkeresztig.

A karácsonyi ünnepkör hagyományőrző néptánccsoportok előadásában is megelevenedik az Országház előtt. November 26-tól 8 hétvégi napon 15 hagyományőrző csoport és népzenekar, közel 450 táncos és zenész lép színpadra. A programban szerepel egyes archaikus, vagy kiveszőben lévő különleges hagyomány felelevenítése is, mint a vitnyédi bölcsőcske, a bukovinai székely csobánolás, vagy a magyaregregyi leánybetlehemes.

A fellépések után szabadtéri filmvetítés, a Néprajzi Múzeum Mozgóképtárából származó néprajzi filmekkel. December 18-án, az ENSZ Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Napján, a Magyarországon élő nemzeti kisebbségek adventi népszokásait bemutató előadások zárják az adventi programsorozatot. A hétvégi programokat minden vasárnap közös adventi gyertyagyújtás zárja.

A Néprajzi Múzeum a szabadtéri fotókiállításhoz kapcsolódóan felhívást tesz közzé, amely szerint várja azokat az amatőr fotókat, a fotókhoz kapcsolódó adatokat és történeteket, amelyek 1960 után készültek, és amelyek az adventi időszak és a karácsonyi ünnep személyes, családi vagy kisebb-nagyobb közösségi pillanatait örökítik meg! A felhívás a szabadtéri fotókiállítás teljes időtartama alatt érvényes, a fotókat az adventialbum@gmail.com e-mail címre kell küldeni. Ezzel párhuzamosan a múzeum munkatársai Advent négy vasárnapján várják azokat, akik saját papírképeiket személyesen elhozzák a múzeumba. Az így beérkező fotókat a tulajdonosaik visszakapják, mivel azokat a múzeum munkatársai helyben digitalizálják és nagyításban állítják ki a múzeum előtti szabadtéri tablókon. A felhívásra érkező valamennyi fotó és történet bemutatásra kerül az Adventi Album című virtuális közösségi kiállításon a Néprajzi Múzeum honlapján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.