Adja Ön is huszárnak fiúgyermekét!

Tőrül metszett huszárként lóra ülhet, toborzótáncot tanulhat, 48-as nótát énekelhet, mi több, színpadon is szavalhat az a gyerek, aki március 15-én a Múzeumkertbe, a Lánchídra vagy a Roosevelt térre látogat szüleivel. Kokárdakészítés, lúdtollal írás, hajókötéldobás, korabeli nyomdagép és zöldhuszárok várják a fogékonyakat, akik emlékképet készíthetnek Petőfi Sándorral vagy akár Márciusi ifjakká válhatnak interaktív játékok révén.

A Magyar Köztársaság Kormánya „Március 15. - Közös Tavaszunk" című rendezvénysorozata március 10. és 15. között a legifjabbak számára is lehetőséget nyújt a történelmi emlékek megismerésére, átélésére. Számos helyszínen szórakoztató, aktív programok sokasága várja a családokat és gyermekeket a hagyományos ünnepi események mellett.

A Nemzeti Múzeum kertjében már mától történelmi játszóház fogadja az óvodás- és iskoláskorúakat családjaikkal együtt, reggel tíztől este hatig. A gyermekcsoportokat tárlatvezetéssel egybekötött korabeli témájú plakátkiállítás, lovas huszár, huszársátor és táncosok várják a Múzeumkertben. Játékos alaki gyakorlatot tanulhatnak, a bátrabbak dobogón állva mikrofonnal a kezükben előadhatnak egy 48-as dalt, vagy elszavalhatnak egy verset. Az igazi huszárok mellett Zöldhuszárok beszélgetnek a kicsikkel a környezettudatosságról.

Március 15-én a Lánchídon Pest és Buda között tizenkét ponton tehetik próbára tudásukat és merészségüket a vállalkozó szellemű gyerekek és szüleik. A Forradalom hídján megelevenednek a március 15-ei események. 12 interaktív állomás dolgozza fel időrendben a történteket korabeli enteriőrben, korhű jelmezekbe öltözött színészek és animátorok segítségével.

A feladatok elvégzése után minden állomáson lepecsételik a próbára jelentkezők forradalmi feladatlapját. Azok a jelentkezők, akik elsőként teljesítik a 12 próbatételt, oklevelük mellé huszárbábut kapnak ajándékba.

A Magyar Huszár Hagyományőrző Szövetség tagjai a Roosevelt téren az 1848-as honvédek hétköznapjait mutatják be játékos próbatételeken keresztül. A huszártábor óránként felvonulást is rendez, melybe a kilátogató gyerekek is bekapcsolódhatnak, akár lóra is ülhetnek.

A márciusi ifjak is bizonyságot tehetnek bátorságukról a téren, hat próbatétel kiállta után ajándék matricát kapnak. A családi programokat kézműves foglalkozások, emlékkép készítés Petőfi Sándor arcképével, saját emlékérme nyomtatása és egyéni vagy csoportos éneklés, dalárda színesíti.

A rendezvényekről, programokról további részletek ezen a  honlapon olvashatók

 

Rohamozó huszár a történelmi katonai hagyományõrzõk, az 1849-es hatvani csata jeleneteit felidéző hadijátékon.
Rohamozó huszár a történelmi katonai hagyományõrzõk, az 1849-es hatvani csata jeleneteit felidéző hadijátékon.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.