A világ húsz legjobb világzenei kiadója között a Fonó

Három kiadvánnyal került föl a Womex szerdán közzétett Top Label 20-as listájára egyetlen magyar kiadóként a Fonó Budai Zeneház.

A Fonó Lajkó Félix Mező, továbbá Lajkó Félix Makovecz-turné és Both Miklós Csillagfészek című lemezével került a világ 20 legjobb kiadója közé - közölte az MTI-vel Hegedűs Anna sajtófőnök. A Womex (Word Music Expo) minden évben a világzenei vásár előtt jelenti be hivatalosan a legjobb kiadók listáját, a kiválasztásnál figyelembe veszik a toplistás helyezéseket: Lajkó Félix Mező című felvétele két hónapja vezeti a legrangosabb, World Music Charts Europe világzenei toplistát.

Az idén 18 éves Fonó az elmúlt időszakban mintegy 250 népzenei és világzenei anyagot adott ki, többek között a Csík Zenekar összes albumát, Herczku Ágnes, Lajkó Félix, Both Miklós, Dresch Mihály és a Cimbaliband lemezeit. Különleges kiadványuk volt 50 lemezes Új Pátria című sorozat, amely az elmúlt évek legjelentősebb hazai népzenei gyűjtésének, az Utolsó órának zenei anyagát tartalmazza.

Több száz közül a Fonó került egyetlen magyar kiadóként a húsz legjobb közé. 25 ország 48 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján teszik közzé minden hónapban a World Music Charts Europe világzenei toplistáját, amelynek alapján a Womex minden évben a világzenei vásár előtt kiválasztja a 20 legjelentősebb kiadót.

Az első helyezettnek az azévi Womexen díjat adnak át. 2012-ben a francia Lusafrica, idén a brit Riverboat Records kapja a lista elsőnek járó elismerést. A Fonó először 2012-ben jelent meg saját standdal a világzenei expón; idén újra jelen lesznek Cardiffban, ahol október 23. és 29. között zajlik a 2013-as világzenei seregszemle.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.