A Tréfa is versenyben volt a Golden Globe-ért

A sajtóhírekkel ellentétben nem csak a nominációról „épp hogy lecsúszó”, Goda Krisztina rendezte Kaméleon és Fonyó Gergely Made in Hungáriája versenyzett a Golden Globe-díj kedden nyilvánosságra hozott jelöléséért a legjobb külföldi film kategóriában, hanem az idei filmszemlén a legjobb rendezés díjával elismert Tréfa című játékfilm is – tájékoztatta lapunkat Szekeres Dénes producer.

A nominációért minden olyan film versenyben van, amelynek producere szervez egy vetítést a díjakról döntő, külföldi újságírókat tömörítő, Hollywood Foreign Press Association nevű szervezet tagjainak. A Gárdos Péter rendezte Kosztolányi-adaptáció kampányát pedig Szekeres megbízásából Bunyik Béla, a Los Angeles-i Bunyik Entertainment nevű forgalmazó cég alapító-igazgatója kezelte. A hivatalos, HFPA-tagoknak szóló vetítést szeptemberben tartották meg, így a Kaméleon, a Made in Hungária mellett a Tréfa is szerepelt a szervezet rendelkezésére állt  a döntés meghozatalakor.

A Tréfa nemzetközi premierje az A-kategóriás moszkvai filmfesztivál versenyében volt, ezek után számos más neves mustrán is megfordult, mint például a Chicagóin, Sao Paulóin. A Kaméleon a szintén szintén A-kategóriás sanghaji mustrán versenyzett először, míg a Made in Hungária Karlovy Vary-ban, a Variety válogatásában mutatkozott be – versenyen kívül.

Bár lapunk tegnapi cikkében az szerepelt, hogy mág sosem volt magyar Golden  Globe jelölt, hazánk már két nominációval rendelkezik, mindkettőt Szabó Istvánnak köszönhetjük: 1986-ban a Hanussent, 1989-ben pedig a Redl ezredest jelölték a nagy presztízsű elismerésre.

Goda Krisztina Kaméleonja  a  Golden Globe-kudarc után még ringben van az Oscar versenyben, hiszen ez a hivatalos magyar Oscar-jelölt. A jelenleg 65 művet tartalmazó lista rostálása első körben január közepére várható, majd az ötre szűkített  lajstrom, az összes többi kategóriával együtt,  február 2-án válik nyilvánossá.

Gárdos Péter Kosztolányi Dezső novelláját filmesítette meg
Tréfa, Weigl--0011
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.