A teljes állami alaptámogatást megkapja a Fesztiválzenekar

Nincs szó a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) állami támogatásának csökkentéséről, mert az együttes 2011-ben is számíthat a teljes állami alaptámogatásra. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) azonban kiegészítő támogatást nem tud adni idén a BFZ-nek.

A kulturális kormányzat kiemelt fontosságúnak tartja és úgy is kezeli az ország egyik kiemelkedő, itthon és külföldön egyaránt jól ismert értéke, a Budapesti Fesztiválzenekar ügyét - írja a kultura.hu.

A 2011-es költségvetésben a BFZ támogatása nem csökkent, hanem nominálisan a tavalyi szinten maradt, azaz idén is maradéktalanul megkapják a 450 millió forint állami támogatást. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyetlen forintot sem vont el a zenekartól, miközben a tárca több saját fenntartású intézménye az idei évben átlagosan támogatása 10-12 százalékos csökkentését kénytelen elviselni.

Az előző kulturális kormányzat a 2010-es évre az alaptámogatáson felül - fedezet nélkül - ígéretet tett további 100 millió forint kiegészítő támogatásra, amelyet a jelenlegi kormány teljesített, az akkori költségvetési nehézségek dacára is, idén azonban ezt a plusz támogatást nem tudják átutalni a zenekarnak.

Ugyanakkor a változatlan szintű állami alaptámogatás mellett, a Nemzeti Kulturális Alap idei bevételeitől függően az év vége felé még nyílhat arra lehetőség, hogy a zenekar pótlólagos támogatásban részesüljön.

Fischer Iván, Budapesti Fesztiválzenekar karmestere\n
Reviczky Zsolt 2009.01.20. Digitális 2009. január 20. Fischer Iván, Budapesti Fesztiválzenekar karmestere. Fotó: Reviczky Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.