A szerelemről - egy percben

Ma délután zár és jövő nyáron nyit újra az Olvasóliget, amelynek célja az olvasás népszerűsítése. A búcsúdélutánon (öt órától) Parti Nagy Lajos és Darvasi László olvas fel műveiből a margitszigeti Holdudvarban, és kihirdetik a Szerelemliget című (egyperces) novellapályázat eredményét is.

Statisztikák szerint kilencezer embert látott vendégül az idén nyáron az Olvasóliget. A budapesti Szabadság térre főleg a kisgyermekes családok és a környéken lakó idősebbek látogattak ki, a margitszigeti helyszínre pedig általában az arra sétálók tértek be. Az Olvasóliget a külföldieket sem zárta ki, hiszen a tízezer kötet között szép számmal akadt idegen nyelvű is - derül ki a szervező Hungarofest Kft. közleményéből..

Regényes nyugágy
olvasóliget

Az olvasók nemcsak kényelmes nyug- vagy függőágyban olvashattak, hanem a litera.hu irodalmi portál segítségével írókkal és költőkkel is találkozhattak. Ötvenen vállalták fel azt a rendhagyó irodalmi missziót, hogy Budapesten és az ország több pontján részleteket olvassanak fel műveikből , valamint beszélgessenek a magyar nyelvről, irodalomról, költészetről. Az ötven „vállalkozó" között volt - többek mellett - Borbély Szilárd, Podmaniczky Szilárd, Solymosi Bálint, Kőrösi Zoltán, Jánossy Lajos, Závada Pál, Háy János, Tóth Krisztina, Csaplár Vilmos, L. Simon László és Csoóri Sándor.

Az Olvasóliget-programhoz több helyszín csatlakozott: Szentendre, Dunakeszi, Pécs, Szigliget és Balatonalmádi, továbbá a Sziget fesztiválon. Ez utóbbin egyébként az érdeklődők körülbelül nyolcvan százaléka külföldi volt, akik magyar írók, költők műveinek angol, német és francia nyelvű fordításait is olvasgathatták. Többen napi 4-5 órát bújták a könyveket, így volt, aki a fesztivál végére befejezett egy egész regényt.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az Olvasóliget programhoz nyári egypercesnovella-pályázatot is hirdettek - a Literával közösen. A kiírás szerint új és mai, könnyed, szerelmi történeteket kellett írni, 3000 karakternél nem hosszabban. Több mint 170 mű felel meg a pályázati feltételnek, ezeket a pályázat blogján lehet olvasgatni. Az eredményt a záródélutánon hirdetik ki.

Következő nyárig a Hungarofest új helyszíneket keres a könyveknek: kávézókat, éttermeket, bárokat. Felhívásukra eddig 19 kávézó jelentkezett, mind vállalja, hogy egy nyugodt sarkot ad az Olvasópontnak. (Például a budapesti Symbol, a Pótkulcs, az Első Pesti Rétesház, a Matéria klubház (mely egy rehabilitációs intézmény); Szentendrén az Anonymus étterem, Dunakeszin az All-in café, Drégelypalánkon pedig a Művelődési Ház.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.