A Scorpions és a Tokio Hotel a Millenárison

A német könnyűzenét bemutató kiállítás nyílt a fővárosi Millenáris Parkban csütörtökön a budapesti Goethe Intézet szervezésében.

A musik + X című tárlat multimédiás és interaktív eszközök segítségével, a pop-rockon, az indie-n, a technón és a hiphopon keresztül mutatja be az európai könnyűzenére nagy hatást gyakorolt német előadókat, a híres berlini dj kultúrát, a legendás klubokat.

Scorpions
Scorpions

A tárlat anyagát tavaly mutatták be Németországban, Budapest a negyedik európai város, ahol kiállítják, a következő állomás pedig Pozsony lesz - mondta Gabriele Gauler, a Goethe Intézet igazgatója az újságírók számára tartott csütörtöki tárlatvezetésen.
Kitért arra, hogy a musik + X-et eredetileg Pécsett, az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat keretében szerették volna bemutatni, ám ehhez nem találtak megfelelő termet a baranyai megyeszékhelyen.

A tárlat videófelvételek, fotók, lemezborítók, plakátok, installációk és egyéb eszközök segítségével mutatja be a német könnyűzene felvirágzását, a meghatározó, stílusteremtő zenekarokat, énekeseket, a popkultúrára gyakorolt hatásokat. Az egész olyan, mintha egy óriási popfesztivál szimulációja lenne.

A német techno központja Berlin, felvirágzása a Tangerine Dream és a Kraftwerk 1970-es évekbeli működése után az 1980-es évek végére, a Love Parade rendezvény elindulásához kapcsolódik. Sok válfaja van; az egyik legnépszerűbb berlini klubban, a Tresorban rezidens dj, Paul van Dyk gyakran jár Magyarországra, akárcsak a "lakossági techno" képviselője, a Scooter.

A gitáralapú német indie zene a punkból nőtt ki, utóbbi jellegzetes képviselője a Die Toten Hosen és a Die Ärzte. A német indie kategóriájába sorolható ismertebb előadók közé tartozik az 1980-as években feltűnt DAF (Deutsche Amerikanische Freundschaft), a Palais Schaumburg, illetve későbbi követőik, a Notwist, a Rammstein, valamint az 1980-as évek végén kialakult hamburgi iskola képviselői közül a Blumfeld, a Die Sterne és a Tocotronic.

A német hiphophoz természetesen graffiti- és utcai dance-kultúra is tartozik. A zene megújítója az 1990-es évek elején a Die Fantastischen Vier volt, amely az addigi társadalomkritikus oldschool irányzat helyett az ironikusan kikacsintó stílust honosította meg. Jelenleg Peter Fox és a Magyarországon is gyakran fellépő Gentleman a legnépszerűbb német technosztár.

A pop és/vagy Deutsche rock meglehetősen széles műfaj, ide szokták sorolni a dallamos metált játszó Scorpions-tól kezdve Herbert Grönemeyert, a Modern Talkingot, az emózenében utazó, koncertjeiken tinilányok tömeges ájulását okozó Tokio Hotelt (nekik külön "szentély" jutott a kiállításon), akárcsak Thomas Godojt, aki a legutóbbi német televíziós tehetségkutató versenyt nyerte meg.

A budapesti Goethe Intézet a tavalyelőtti sikeres Schiller-rap program nyomán (a közép-európai országokat átfogó versengésben akkor Schiller műveit felhasználva kellett rapdalokat előadni Doppel-U zenéjére), idén megrendezi Magyarországon a Deine Stimme Weltweit című dalszövegíró versenyt. A musik + X kiállítás január 30-i zárása előtt két nappal pedig a különböző zenei stílusok kavalkádját felvonultató koncertet rendeznek a Millenáris Parkban; fellép a Bebe and The Change nevű formáció, közreműködik Bates.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.