A pályázóktól vonja el a legtöbbet a kulturális államtitkárság

A Kultúráért Felelős Államtitkárságra 2,427 milliárd forint jut a kormány idei költségvetési egyenleg tartását biztosító intézkedéséből. A részterületekre bontásból kiderült: a független előadó-művészeti szervezetek a nagy vesztesei a zárolásnak, akik tegnap videót tettek fel a You Tube-ra arról, mi történik a területtel, ha nem kapják meg vagy csökkentik a már megítélt támogatásukat.

A felosztás egyik fő szempontja az volt, hogy a működésükben leginkább a központi költségvetésre szoruló szervezetek támogatása a lehető legkisebb mértékben csökkenjen – írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága. Cél volt a háttérintézmények zavartalan működésének garantálása is, ezért a huszonháromból csak hármat érint a mostani döntés. Törekednek arra, hogy a mostani intézkedés által a kultúra területét érintő forrásokat a jövőben pótolják.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A kultúráért felelős államtitkárság idei költségvetésének 8,3 százalékát kitevő intézkedés három háttérintézményét, illetve az úgynevezett fejezeti kezelési előirányzatokon keresztül több olyan szervezetet érint, amelyek pályázat vagy egyéni döntés alapján számíthatnak költségvetési támogatásra.

A korábbi tervezet szerint a Szépművészeti Múzeum költségvetése 250, a Magyar Állami Operaházé pedig 850 millió forinttal módosult volna. Mivel azonban a Magyar Nemzeti Múzeumnál korábban keletkezett, és eddig fel nem használt 777,5 millió forintos megtakarítás bekerült az intézkedésbe, a kultúráért felelős államtitkár elérte, hogy a Szépművészeti csak 100, az Opera pedig 250 millióval költhessen kevesebbet idén a tervezettnél. A két összeg nem a költségvetésből kapott támogatásaikat, hanem a tervezett saját bevételeiket érinti. A Magyar Nemzeti Múzeum által fel nem használt megtakarítás más célra fordítása nem befolyásolja a múzeum működését.

A pályázat vagy egyéni döntés alapján odaítélhető összeget 1,229 milliárd forinttal csökkentik. Ebből a legnagyobb tétel – 500 millió forint – az előadó-művészeti törvény végrehajtásából adódó feladatokra esik, azaz a kiemelt és független színházakra, énekkarokra, valamint zenekarokra. Az államtitkárság döntése értelmében az úgynevezett II-es és VI-os kategóriába tartozó, mintegy 100 független szervezet egységesen, a korábban jelzett támogatás kétharmadát – összesen közel félmilliárd forintot – kap meg. Így például az október végén a működése felfüggesztését bejelentő, Goda Gábor vezette Artus Társulat 14,285 millió forintra számíthat. A kiemelt intézmények idén a Kultúráért Felelős Államtitkárság költségvetéséből pályázati úton nem juthatnak forrásokhoz. Ez független normatív alapon járó támogatásuktól.

Hét kulturális alapítványt is érint a döntés, összesen 475,2 millió forint összegben. Közülük kettő nem számíthat a tervezett támogatásra, öt pedig csökkentett összeggel számolhat. Az intézkedés következtében ebben az évben 192 millió forinttal kevesebb jut a világörökségi törvényből adódó feladatok végrehajtására is.

További 195 millió forint nyolc, úgynevezett fejezeti sor között oszlik meg, amelyből 40 millió forint a kulturális társadalmi és nonprofit szervezetekre esik. Az ebbe a kategóriába tartozó művészeti szervezetek maradéktalanul megkapják a nyár végén megítélt, a korábbinál nagyobb támogatásokat, míg a közművelődési és örökségvédelmi szervezetek nem.

A függetlenek tiltakozása

A független előadó-művészeti szervezeteknek 150-200 ezres közönsége lehet. Őket nem támogatja az állam, mikor lemond erről a területről – mondja azon a videón Schilling Árpád rendező, amelyet érdekvédelmi szervezetük, a FESZ tegnap töltött fel a You Tube-ra. Címe: Tiltakozás a működési támogatások halogatásával szemben. A készítésekor még nem tudták a független alkotók, kapnak-e egyáltalán támogatást az idén. Azt is kifejtették, nemcsak a teljes elvonás, de a részleges is jelentős érvágás lehet a legtöbb társulatnak, náluk már tényleg nincs hol jobban megszorítani a nadrágszíjat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.