A Sigray-örökösök megkapják a képeket?

A Magyar Nemzeti Múzeum kiadja a Sigray-örökösöknek bírósági határozatban megítélt 14 festményt, és kész tárgyalni a gyűjteményben őrzött további műtárgyakról is, amennyiben az örökösök megfelelő dokumentumokkal támasztják alá igényüket - közölte a múzeum szerdán az MTI-vel.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szeptemberben első fokú - azóta jogerőssé vált - ítéletével kötelezte a Magyar Nemzeti Múzeumot arra, hogy gróf Sigray Antal örököseinek kiadjon 14 festményt, amelyek a II. világháború idején, illetve utána kerültek letétbe a közgyűjteménybe.

A múzeum tájékoztatása szerint a döntés ellen nem fellebbeztek, és az ítélet kézbesítését követően felvették az örökösök képviselőjével a kapcsolatot, jelezve: az ítélet jogerőre emelkedését követően készek átadni a festményeket.

Ennek ellenére az örökösök a bírósági ítélet jogerőre emelkedéséről szóló bírósági végzés megérkezését be sem várva végrehajtási eljárást indítottak a 14 darab perbeli festmény kiadása iránt, amint erről 2009. november 18-án levélben tájékoztattak, arra hivatkozva, hogy a múltban a múzeummal rossz tapasztalataik voltak - írja Kovács Tibor főigazgató.

Az ítélet október 18-án vált jogerőssé, a múzeum az erről szóló hivatalos tájékoztatást csak november 11-én kapta meg. Azóta többször is jelezték az örökösöknek: a festményeket, amelyek csomagolva, állapotleírással és megfelelő átadás-átvételi jegyzékkel átadásra készen állnak, az általuk kért időpontban kiadják. Az örökösök azonban az elmúlt egy hónap során nem jelentkeztek a képekért.

A per lezárását követően folytatott levelezésben ugyanakkor a Sigray-örökösöket képviselő ügyvéd felvetette további 11 festmény és más - szintén a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményében őrzött - műtárgy kiadását.

Mint a múzeum főigazgatójának közleménye hangsúlyozza, amennyiben az örökösök a szeptemberi ítéletben szereplő jogcímmel azonos igényt megalapozó dokumentumokkal támasztják alá a további képek és műtárgyak kiadására vonatkozó kérésüket, a közgyűjtemény kész az érdemi tárgyalásra.

Ezt jelezték is az örökösöknek, akik azonban erre csak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) jogelődjének, a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak (KVI) 2002. júniusi levelét küldték meg, amelyben a KVI a műtárgyak kiadhatósága mellett érvelt. A Magyar Állam képviselőinek 7 évvel ezelőtti levele pedig nem alapozza meg megfelelően az örökösök igényét, különös tekintettel arra, hogy az MNV ma más álláspontot képvisel - mutat rá a közlemény.

Sigray Antal és lánya, Margit a második világháború idején, majd az ötvenes évek elején a magyar múzeumi szerveknek több ezer tárgyat adott át megőrzésre. Ezek egy kis töredékét három közgyűjtemény, a Szépművészeti Múzeum, a Balatoni Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum önként visszaadta az örökösöknek. A hagyaték további fellelhető darabjait őrző múzeumok ellen a család próbapereket indított.

Ezek eredményeként a Magyar Nemzeti Múzeum 2007 novemberében már kiadott - végrehajtó fellépése nyomán - egy Ocskay Johannát ábrázoló alkotást, a keszthelyi Helikon Múzeumtól a Párisz ítéletét ábrázoló szoborcsoportot kapták vissza idén áprilisban, az Iparművészeti Múzeumtól pedig egy XVII. századi angol karosszék került vissza az örökösökhöz idén novemberben. Mint azt a bútordarab átadásakor az örökösök ügyvédje megjegyezte, rövidesen újabb próbapereket indítanak, ezekben azonban már kártérítés megállapítását is kérni fogják.

 

Ocskay Johanna portréjáért végrehajtó ment
Ocskay Johanna portréjáért végrehajtó ment
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.