Aláírták: indulhat a nagy dégi tómentő akció

Zöld utat kapott a dégi Festetics–kastély Parktavának helyreállítása: 2012 őszétől hazánk egyik nemzetközi viszonylatban is jelentős kastélyparkjának leglátványosabb eleme újulhat meg európai uniós pályázati forrásból. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a napokban írta alá a támogatási szerződést, amely a mintegy 250 millió forint értékű projekt 100%-át fedezi. A projekt kapcsán a dégi Festetics-kastély Közép-Európában egyedülálló, másfél kilométer hosszú tavának leglátványosabb része, a kastéllyal szemközti tószakasz újul meg.

„A dégi Festetics-kastély történeti kertjének rekonstrukciója, I. ütem: A Parktó helyreállítása” elnevezésű projekt az óriási kastélypark három ütemből álló revitalizálásának első megvalósuló lépése. A projekt egyik fő célja a vízrendszer ökológiai fenntarthatóságának biztosítása és az árvízvédelem.

40.000 köbméter iszaptól szabadítják meg a tómedret, új élőhelyként is szolgáló előülepítő medret alakítanak ki, és az eddigi árvízveszély is jelentősen csökken az egyik árapasztó csatorna rekonstrukciója révén. A projekt kapcsán a tó és a kastély közötti kertfelületek is megújulnak és elbontják a parkba nem illeszkedő betonmedencéket is. Megerősítik a parktó és a Hollandi–házzal ékes középső sziget partszakaszait, új vízszintszabályozó és vízbeeresztő műtárgyak létesülnek, újjáépülnek a gyalogoshidak és a tóparti sétautak, új vízinövényeket, fákat és cserjéket telepítenek. A munkák kezdetén kimentik a tómederből a védett állat- és növényfajok egyedeit, amelyeket a munkák végén visszatelepítenek. A Parktó történetéről és értékeiről film is készül, amelyet az építési munkák végén a kastélyban látható kiállításon lehet megtekinteni.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a Környezetenergetikai Operatív Program pályázata keretében bruttó (kis híján) 250 millió forintnyi, 100 százalékban támogatott vissza nem térítendő forrást nyert el. A vonatkozó támogatási szerződést az intézmény február 10-én írta alá az Energia Központ Nonprofit Kft-vel, mint Közreműködő Szervezettel. A Nemzeti Gondnokság konzorciumi partnere a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. A helyszíni munkák kora ősszel kezdődnek, két éves átfutással.

A történeti kastélypark teljes rekonstrukciójának folytatásaként az egykor másfél kilométer hosszú, lenyűgöző tó többi szakasza és a Festetics család egy mesterséges szigeten kialakított temetkezési helye is megújul. Ezt szolgálják a projekt szintén támogatott II. és III., mintegy 400 millió forintos nagyságrendű ütemei, amelyek jelenleg előkészítés alatt állnak, majd a tervek szerint 2013-ban indulnak és 2015-ben fejeződnek be. A Műemlékek Nemzeti Gondnokságához tartozó kastély- és történeti kertek közül hasonló pályázati forrásból újul meg az edelényi kastélysziget, a fertődi Esterházy–kastély Rózsakertje, valamint a dobai Erdődy– és a füzérradványi Károlyi–kastély parkja is.

A dégi parktó
deg_parkto
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.