Világra szóló magyar népzene: a Muzsikás Malajziában, a Tükrös Amerikában

A Muzsikás zenekar is föllép a Malajziához tartozó Borneó szigetén az Esőerdő Világzenei Fesztiválon, amely péntektől vasárnapig tart. Ugyanakkor a Tükrös együttes magyar és erdélyi falvak eredeti népzenéjét mutatja be az Egyesült Államokban.

A Muzsikás zenekar is föllép a Malajziához tartozó Borneó szigetén az Esőerdő Világzenei Fesztiválon (Rainforest World Music Festival), amely péntektől vasárnapig tart. A dél-kínai-tengeren fekvő Borneó két tartománya közül az észak-nyugati Sarawakban, amelyet "szarvascsőrű madarak földjének" is neveznek, a dzsungel szívében tartják a három napos fesztivált a világ minden részéből érkezett 16 együttes részvételével.


Kelet-közép-Európából a Muzsikáson kívül egy lengyel zenekar lép föl, Európa más régióiból finn, francia és portugál zenészeket hívtak meg, de a helyieken kívül többek között marokkói, tanzániai, chilei, kínai, egyesült államokbeli és újzélandi muzsikusok is szerepelnek.

A Muzsikás tagjai pénteken saját hangszereikkel ismertetik meg workshop keretében a közönséget, szombaton a Gypsy Jam nevű programban muzsikál az együttes mind a négy tagja: Sipos Mihály, Hamar Dániel, Éri Péter és Porteleki László. Vasárnap a déli fesztiválzáró előtt lépnek újra színpadra. A Muzsikás Malajzia után július 21-én Horvátországban a Zágrábi Nyári Estek nevű világzenei fesztiválon lép föl Petrás Mária énekessel és a Tóth Ildikó-Farkas Zoltán táncospárral a felsővárosi múzeum udvarán. Az együttes ezt megelőzően négy nagy sikerű koncertet adott a norvégiai Forde Folklor Festival (július 2-5.) keretében Petrás Mária énekessel és a Mérai Hagyományőrző Tánccsoport három párjával. A fesztiválon 23 országból 300 fellépő vett részt.

*

A magyar és erdélyi falvak eredeti népzenéjét mutatja az Egyesült Államokban, egyebek között a fővárosban a Tükrös együttes - írta a csütörtöki The Washington Post. Az érdeklődők Washingtonban a Cedar Lane Unitarian Church eseményén szombaton láthatják-hallhatják a magyar népzenei hagyományokat ápoló, 1986-ban Budapesten alakult zenekart, amely különböző magyar tájegységekről származó archív videóanyagokat és hangfelvételeket is bemutat.
A hangszeres magyar népzene hiteles tolmácsolása mellett elkötelezett vonószenekar nem csak Washingtonban lép fel: észak-amerikai körútján a múlt héten koncertet adott a kanadai Niagara Falls Ontarióban, az Árpád-parkban, kedden fellépett a New York-i Magyar Házban és csütörtökön ellátogat a New Jersey állambeli New Brunswickba, a Magyar Örökség Központ udvarába.


A Cedar Lane-i koncert és táncbemutató egyben adománygyűjtő rendezvény a templom javára; a bevételből a testvértemplomot, az Erdélyben levő dicsőszentmártoni templomot is támogatják - olvasható a Nyugati Hírlevélben, a Louisianai Magyarok Egyesületének alelnöke, Bika Julianna által szerkesztett havi magyar értesítőben.


A Tükrös Zenekar első önálló albuma (Tükrös együttes: Magyar népzene) 1996-ban jelent meg. Második albumuk, a Szatmári népzene az 1900-as évekből című, elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia Arany Oklevelét. A 2002-ben jelent meg harmadik lemezük Tükrös Tábor címmel; és elsősorban gyermekek számára készült Vígan legyünk! című 2003-as kiadványuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.