A mi Dájhárdunk

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett fiatalokból alakult HOPPart Társulat friss, új, gondolatébresztő, fiatalos, és igazán mulatságos darabot vitt színre a Merlinben. A darab legközelebb szerdán este és csütörtök délután lesz látható.

Kemény János, a tótkomlósi rendőr házassága mélyponton van. Szegény elfoglalt, karrierista ember próbálja helyrehozni zátonyra futott kapcsolatát, így bár nem éppen jókedvűen, de elmegy a Nakatomi-székházba, hogy részt vegyen neje, Hilda céges karácsonyi partiján.

Nem ismerős valahonnan? Dehogynem, ez a sztori gyakorlatilag teljesen megegyezik a Drágán add az életed, azaz Die hard című amerikai film sztorijával, csak az egész a mai magyar valóságban játszódik. A Bruce Willis által alakított John McClane halál nyugodt, leamortizált karakterét Herczeg Tamás játssza, ő János (angolul persze John), a fánkfaló, elfoglalt rendőr, aki bármire képes házassága felmelegítése érdekében, még egy igazán nem neki való céges bulira is elmegy felesége kedvéért.

Csakhogy - akárcsak a filmben - nem sok ideje lesz nejével bájologni, mert míg ő egy zuhanyzóban megpróbálja partiképes állapotba hozni magát, addig gonosz terroristák szállják meg az épületet. Így Jánosunknak nem marad más választása, mint egy törülközővel szétverni az ellenséges bagázst...

Az Ascher Tamás és Novák Eszter osztályában végzett HOPPart Társulat tagjai megpróbálták fonákjára fordítani a véres akciófilmet, és kicsit mögé látni, megjelenítve annak emberi oldalát. Olyan kérdéseket boncolgatnak, mint például: Hogyan egyeztesd össze a munkát a családdal, és keress elég pénzt anélkül, hogy ezt a családod sínylené meg? Mekkora hatalma lehet a pénznek a család életében? A fasiszta ideológiák visszatérésének és a túlzott nacionalizmusnak igen károsak a következményei, tudni illik terrorista cselekedetekhez vezethetnek. Továbbá tömegember legyél vagy sem? Szembeszállj a tömeggel, amelyen szerinted bőszen felülemelkedsz erkölcsileg, fizikailag és szellemileg, vagy jobb nem kihúzni a gyufát és csendben megalkudni?

Izgalmas, zenés paródia, és nyolcvan perc önfeledt szórakozás a Merlinben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.