A magyarruhás, ifjú Mária Terézia

Ezt a ruhát viselte Mária Terézia, amikor a magyar rendek életüket és vérüket ajánlották neki - tartják Gödöllőn a kastélyba került korabeli festményről.

A restauráslás során sikerült azonosítani, hogy az a bizonyos festmény, amely a hétvégétől Gödöllőn látható, s amely Mária Teréziát mint magyar királynőt koronázási díszben ábrázolja, nem ismeretlen festő alkotása, hanem Daniel Schmiddeli, pozsonyi festő munkája.

Az uralkodónő fején a magyar Szent Korona, jobb kezében a jogar látható, bal kezét az országalmán nyugtatja. Oldalán kardot visel. A háttérben a koronázási palást és az apostoli kettős kereszt is feltűnik. A képen Mária Terézia abban a fehér, gyöngyökkel díszített magyar ruhában áll, melyet királynővé koronázása alkalmából, 1741. június 25-én, Pozsonyban viselt. Nyakát nyaklánc díszíti, mellén egy hatalmas ékszer: férjének, Lotharingiai Ferencnek, briliánsokba foglalt miniatűr portréja.

A festményen a díszruha 18. századi változatát láthatjuk, mélyen kivágott, dupla buggyos ujjú inggel, aranybrokát selyemanyagból készült, dúsan ráncolt szoknyával, gazdag, többsoros gyöngydíszítéssel. A festmény annyiban is a koronázás szertartásához kötődik, hogy balra a háttérben megjelenik a koronázási domb, s azon a királynő lovas figurája, amint kardjával a kezében a négy égtáj felé vág, jelezvén, hogy kész megvédeni az országot az ellenségtől, bárhonnan támadjon is.

A restaurátorok, Jeszeniczky Ildikó és Perjés Edit szerint a kép néhány évvel a koronázás után, 1743-1745 között készülhetett. Pár évvel később, 1751-ben a királynő Gödöllőn vendégeskedett Grassalkovich Antalnál, ami a kastély történetének egyik legfontosabb eseménye volt, ezért is indokolt a festmény ide kerülése. Egy magánszemélytől vásárolta meg a kastélymúzeum, s a hétvégén rendezett barokk napokon helyezték el az állandó kiállításban.

Daniel Schmiddeli: Mária Terézia magyar ruhában
Daniel Schmiddeli: Mária Terézia magyar ruhában, Mária terézia festmény, 2009-08-10,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.