Kilépett Fehér László a Magyar Művészeti Akadémiából

Az egyik legismertebb, legkeresettebb magyar festőművész, Fehér László ma kilépett a Magyar Művészeti Akadémiából – írja a Népszava-online a művész fia, Fehér Dávid művészettörténész Facebook-bejegyzése nyomán.

Fehér László kilépése feltehetően összefügg a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete György kijelentéseivel, illetve azzal, hogy a képzőművész, művészettörténész körökben óriási felháborodást keltett, hogy a MMA megszerezte az államtól a Műcsarnokot – írja a Népszava-online. A lépés ellen tiltakozásul lemondott az intézmény igazgatója, Gulyás Gábor, és egyre több tiltakozó akció, nyilatkozat, petíció lát napvilágot.

Fehér László 1953. március 17-én, Székesfehérváron született. Főiskolai tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte 1971-1976 között, ahol olyan mestereknél tanult, mint Szentiványi Lajos és Kokas Ignác.

1974 óta kiállító művész. 1978–1981 között Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjban részesült. 1982-ben a Kortárs művészet Magyarországon című vándorkiállítás egyik kiállító művésze volt, Franciaország négy nagy városában mutatkoztak be. 1986-ban a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasa volt, még ebben az évben az Eklektika, 1987-ban az Új szenzibilitás című kiállításokon vett részt.

Európában számos helyütt egyéni kiállításokon mutatta be alkotásait, díjakat nyert velük.
1993-ban Munkácsy Mihály-díjat, 2000-ben Kossuth-díjat, három évvel később a Magyar zsidó kultúráért díjat vehette át, 2006-ban Prima díjjal ismerték el munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.