A Ligetben ér révbe az Építészeti Múzeum?

Három, legfeljebb négy múzeum kerülhet abba az épülettömbbe, amelynek felépültét uniós forrásból reméli Baán László, a múzeumnegyed kormánybiztosa. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója egy háttérbeszélgetésen elmondta: a kormány elé a mostani elképzelések szerint körülbelül féltucat gyűjtemény kerül majd, ezek közül kell kiválasztani azokat, amelyeknek épületére nemzetközi tervpályázatot írnak ki.

Baán László elképzelése az, hogy ezek a múzeumok egyrészt mind erősen művészeti kötődésűek legyenek, másrészt a magyar kultúra fontos területeit reprezentálják. A Szépművészeti és a Nemzeti Galéria közös, körülbelül 30 ezer négyzetméteresre tervezett Új Képtára mellett mindenképp itt szeretné felépíteni a Magyar Fotográfiai Múzeum új hajlékát, de indokoltnak látná a Magyar Építészeti Múzeum itteni elhelyezését is. Mint arról lapunkban pár napja beszámoltunk , az eddig is igen mostoha sorsú, kiállítóhely nélkül működő gyűjtemény mostantól lényegében tetszhalott állapotba kerül, vélhetően két munkatárssal fog vegetálni.

Ami a Kúria Kossuth téri épületében működő Néprajzi Múzeumot illeti, Baán László szavaiból világossá vált, hogy személyes preferencialistáján nem szerepel azon gyűjtemények között, amelyeket feltétlenül az új múzeumi tömbben szeretne látni. Elmondta ugyanakkor azt is: indokoltnak látja, hogy a Liget tágabb környékén kiépítendő, majdani Andrássy-negyedben kapjon elhelyezést. Mint ismeretes, Szőcs Géza államtitkár nemrégiben fölvetette, hogy elképzelhetőnek tartja a Néprajzi és a Skanzen összevonását. Erre válaszul Fejős Zoltán, a Néprajzi főigazgatója lapunknak pár nappal ezelőtt elmondta:  ő az újonnan épülő tömbben látná az intézmény ideális helyét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.