A legszínesebb fehér

Képrablónak nézték és hosszasan faggatták esetleges sötét szándékairól, amiért nyolc órán át cövekelt egy Vermeer-kép előtt a bécsi Szépművészeti Múzeumban. A hetvenéves képzőművésznek, Jovánovics Györgynek most a budapesti Szépművészetiben nyílik kiállítása.

- Focistából igazolt át képzőművésznek.

- A gimnáziumi szobrász- mesterem, Somogyi József sajnos nem hallott Niels Bohrról, aki egyszerre volt atomfizikus és a dán fociválogatott tagja. Somogyi azt állította, aki a fejével rúg, nem lehet képzőművész. Döntenem kellett.

- Soha többet nem csábult el?

- Egyetlenegyszer. A képzőművészeti főiskolán állandóan sakkoztak a többiek, engem meg kiröhögtek, amiért nem tudtam. Bedühödtem, és az akkoriban épp a Szabó Ervin Könyvtárban dolgozó Antall Józseftől kikölcsönöztem egy sakkszakkönyvet. Két hónap szobafogság után mindenkit megvertem az iskolában. Persze a francia olimpiai csapatban játszó francia dadaista, Marcel Duchamp is megszakította művész-pályafutását egy gyors sakk-karrier kedvéért.

- Megszállott alkat. A gipsszel például az 1965-ös párizsi tanulmányúton kötelezte el magát.

- Mindent kipróbáltam azóta, esszéket és még zenét is írtam. A szöuli olimpiai parkban álló Trójai papírgyáram betonból készült, a 301-es parcellánál álló emlékmű kapcsán dolgoztam mészkővel, márvánnyal, fűvel. Fotóztam és forgattam filmet. Európa legnagyobb szobrát, egy 34 méter magas csillagos univerzumot, amely talán már az idén ősszel állni is fog a Budapesti Corvinus Egyetem előtt, fémből képzeltem el. Noha azt mondják, a gipsz másodrangú anyag, próbaképpen szolgál a maradandó művek modellezéséhez, én vele tudtam a legtöbb gondolatomat kifejezni. Nem találtam jobbat nála.

- Igaza volt, gipszreliefjével egy szintre került Monet-val, Gauguinnel, Toulouse-Lautreckel. A Szépművészeti Múzeum klasszikusai között, a második emeleten most először szerepel kortárs képzőművész.

- Világszerte sok múzeum rendez mostanában hasonló, párhuzamos kiállítást, ahol a múltba ágyazva mutatják be a jelent. Hogy feltörjék a történelem több évszázados szigetelőanyagát, és folyamatában láttassák a művészet történetét.

- Egy szoba, két alkotás: farkasszemet néz Sassetta pici, aranylemezkés olajképe 1423-ból, és Jovánovics György 2008-as gipsz óriásreliefje. Nem túlzás egy középkori és egy avantgárd mestert összezárni?

- A múlt nem tud elavulni. Valahol minden művész viszszafelé beszélget. Ha a tartalmát tekintve távolinak tűnik is ez a kép, a színek, a vonalvezetés, a tónusok, a látvány nagyon modern. Geskó Judit kurátor ebbe a középkori szakrális térbe álmodta bele az én domborművemet. Talán abszurd, de kettőnk közül mégiscsak Sassetta az avantgárd. Rendbontó, XXI. századi ötlet, hogy Aquinói Szent Tamása egy kápolna zöldre festett falai között imádkozik. Ráadásul a zöld a kedvenc színem.

- A zöld? Majdnem minden alkotása fehér. A hatvanas évek emberalakjai, a későbbi reliefek, az installációk, a gyűrött drapériák, a lefüggönyzött ablakok, házak, a dobozépítmények, a velencei biennáléra készített 1995-ös Nagy hasábja is.

- A fehér a legkifejezőbb szín. Valamennyi szín benne van. Körner Éva művészettörténész évtizedek után döbbent rá, hogy a munkáimat csak az ő fantáziája színezte be. Azért kilencévente feloldom a fehér korszakot, így színesek a Művészetek Palotája hangversenytermének majd kétezer négyzetméternyi, emeleti gipszhasábjai. Sokan kérdezték is, miért nem hagytam fehérnek. Egyszerű. A zene szentélyéhez nem illik egy hentesüzlet sterilsége. Oda a leglilább, legkékebb, legsárgább szín kívánkozik.

- Különleges technikával önti gipszalkotásait. Eddig megőrizte vegykonyhájának titkát. A születésnap alkalmából nem tesz engedményt?

- Megtettem. A kamarakiállítás katalógusában leírtam a receptet. Persze azért ne gondolja, hogy becsületesebb volnék a mesterszakácsoknál. Csaltam egy kicsit, hogy fejtörést okozzak az utókornak.

Jovánovics gipszreliefje úttörő módon a Szépművészeti Múzeumban látható
Jovánovics gipszreliefje úttörő módon a Szépművészeti Múzeumban látható
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.