A kormánybiztosok mentek, de maradnak

Továbbra is számít a pénteken felmentett két kormánybiztos, Baán László és Ókovács Szilveszter munkájára a kulturális államtitkárság, ennek jogi kereteit augusztusban dolgozzák ki - közölte az MTI megkeresésére hétfőn L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kulturális államtitkára.

Baán Lászlót, az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes, a múzeumi negyed koncepciójáért felelős kormánybiztost és Ókovács Szilvesztert, a Magyar Állami Operaház irányításáért felelős kormánybiztost augusztus 31-i hatállyal mentették fel tisztségükből. Az Emmi szombati közleménye szerint a kormányzati hatáskörök átszervezése miatt a két feladat a kabinet közvetlen irányítása alól a kultúrát is felügyelő tárcához kerül, s abban a továbbiakban is fontos szerepet kap Baán László és Ókovács Szilveszter.

Baán László hétfőn az MTI-nek arról beszélt: a változás leglényegesebb eleme, hogy a feladatát szeptember 1-től nem a miniszterelnökség, hanem az Emmi vezetője felügyeli.

"Abban állapodtam meg Balog Zoltán miniszter úrral, hogy továbbviszem a feladatot, amelynek fontosságát a kormány is elismerte, hiszen július 4-én jóváhagyta az erről szóló jelentést. A kérdés csak az, hogy milyen jogi formában" - fogalmazott a kormánybiztos, aki szerint csupán feladatátcsoportosítás történt.

"A külső szereplők, például az érintett önkormányzatok, szakmai szervezetek, hatóságok számára nem lesz érzékelhető a változás" - jegyezte meg, hozzátéve, szerinte az Emmi ezentúl "jobban magáénak fogja érezni" a múzeumi negyed megvalósításának feladatát.

  Ókovács Szilveszter az MTI érdeklődésére elmondta, hogy közigazgatási technikai változtatásról van szó, a felmentés lényegében nem befolyásol semmit. Beszámolt arról, hogy a Magyar Állami Operaház a héten kiírja az Erkel Színház felújításával kapcsolatos kivitelezés közbeszerzési pályázatát. "Igyekszünk a munkálatokat a szigorú szabályok adta keretek között felgyorsítani, hogy 2013 márciusában elkezdődhessen a próbaüzem, ott és úgy valósulhasson meg a következő szezon, ahogy meghirdettük" - fogalmazott.

Ókovács Szilveszter arról is beszélt, hogy hetekkel korábban egyeztettek a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral, az emberi erőforrások miniszterével és a kulturális államtitkárral is, csak az a kérdés nem dőlt még el, hogy miniszteri biztosként vagy megbízott főigazgatóként folytatja a munkát az új évadban.

Arra a kérdésre, hogy mikor írják ki az operaház főigazgatói pályázatát és indul-e azon, felidézte a kulturális államtitkár egy lapinterjúban hasonló kérdésre adott válaszát, amely szerint nem sürgős a kiírás, hiszen a 2012/2013-as évad terve kész és azt minden szándék szerint a mostani adminisztráció viszi végig.

A pályázaton történő indulását Ókovács Szilveszter attól teszi függővé, hogy milyen kondíciók mellett mik a fenntartó követelményei. Megjegyezte: a Magyar Állami Operaházban 107 éven át pályázat nélküli kinevezési gyakorlat folyt, és ez ma is így van a világ legtöbb intézményében, de például az etalonnak tekintett brit közmédiában is.

"Majd az arra hivatott vezetők eldöntik, mi, mikor és hogyan történik, de személyes véleményem szerint ez az út még világosabb: egyértelműbb felelősséget jelent mindenki számára, s egyben módot ad nemcsak erősebb pozíciójú intendáns kijelölésére, de arra is, hogy az állam - alapító okiraton túl is - megfogalmazza, mit vár el Magyarország legnagyobb kulturális intézményétől" - fűzte hozzá Ókovács Szilveszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.