Változatok megváltóra

Kölcsönzőrekordot dönt jövő csütörtökön nyíló kiállításával a debreceni MODEM: ötven külföldi műintézményből érkeznek folyamatosan műalkotások a Messiások, avagy A nyugati ember és a megváltás gondolata című tárlatra.

Gulyás Gábor a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: szigorú biztonsági intézkedések közepette megérkezett Kanadából Georges Rouault Keresztrefeszítés (1939) című alkotása.

Debrecen, 2009. augusztus 6.
A készülő kiállítás falán Jiri Suruvka Ikrek című képpárja.  Érkeznek a művek és megkezdődött az alkotások installálása az augusztus 13-án megnyíló Messiások című kiállításra, amit a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Köz
Debrecen, 2009. augusztus 6. A készülő kiállítás falán Jiri Suruvka Ikrek című képpárja. Érkeznek a művek és megkezdődött az alkotások installálása az augusztus 13-án megnyíló Messiások című kiállításra, amit a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban rendeznek. A MODEM egyik mintegy 1300 négyzetméter alapterületű kiállítótermében több mint száz világhírű alkotó, köztük Marc Chagall, Salvador Dalí, Oskar Kokoschka, Edvard Munch, Hermann Nitsch, Pablo Picasso, Andres Serrano és Andy Warhol műveit tekinthetik meg a látogatók 2009. augusztus 13-tól december 3-ig. MTI Fotó: Oláh Tibor, 2009-08-06,

A francia katolikus festő eddig Magyarországon még sosem látott, különleges biztonsági ládába csomagolt, 108,5 centiméterszer 89 centiméteres, üvegből készült kompozícióját a montreali kortárs művészeti múzeum művészettörténészének jelenlétében bontották ki és mutatták be az újságíróknak.

Gulyás Gábor beszámolt arról is, hogy már Debrecenben van Redon Krisztus a kereszten című olajképe, a párizsi Musée D'Orsay  tulajdona, az angol Bacon triptichonja a bécsi Essl-gyűjteményből és Szervátiusz Tibor monumentális, Dózsa György alakját ábrázoló négyméteres vörösréz szobra a Magyar Nemzeti Galériából.

A Messiások, avagy A nyugati ember és a megváltás gondolata címmel jövő héten megnyíló tárlatot mintegy kétéves szervezés előzte meg. A kiállításon 81 múzeum és ismert magángyűjtő a messianizmus témaköréhez kapcsolódó modern és kortárs műveit mutatják be a MODEM  1300 négyzetméteres kiállítóterében. A kiállításra több mint 50 külföldi gyűjteményből érkezik anyag, amivel rekordot dönt a cívis város intézménye, ugyanis hazánkban egy kiállításra még sosem kölcsönöztek ennyi külföldi helyről műveket.

A MODEM eddigi legnagyobb vállalkozásának számító tárlaton Picasso, Bacon, Chagall, Warhol, Redon, Rouault, Dali, Munch, Serrano, Munkácsy, Csontváry, Gulácsy, Vajda, Reigl és még számos világhírű alkotó munkái várják a látogatókat augusztus 13-tól december 31-ig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.