A Kékszakállú virtuális vára

Minimális valódi díszlettel és maximális háromdimenziós animációval mutatja be ősszel A kékszakállú herceg vára című operát, valamint a Bolero című balettet a Magyar Állami Operaház. A speciális technológián – amely ötvözi a virtualitást és az élő előadást – olyan számítógépes grafikus dolgozik, aki a Mátrix című filmben is közreműködött.

Kukker nélkül, a multiplex mozikból ismert papírszemüvegekkel lehet megtekinteni ősztől a két egyfelvonásost: Bartók operáját, A Kékszakállú herceg várát és Ravel Bolerójárára koreografált balettet.

A ’3D live live’ projekt két éve született Veronában. Az ötlet a nemzetközileg elismert Komlósi Ildikótól származik. Az operaénekesnő akkor vetette ezt fel, mikor a neves olasz építésszel, Pier Paolo Maggiorával beszélgetett az opera jövőjéről, és azt vitatták, hogyan lehetne a virtualitás és az élő előadás határait kitolni. El is határozták, hogy nemzetközi teammel megvalósítják a 3D-s színházat, amely minimálisra csökkenti a díszletek számát, és előtérbe tolja a számítógépes grafikát.

A főként olaszokból álló csapat tavaly kezdte el kidolgozni a rendszert, a projektjüket fel is ajánlották a Magyar Állami Operaháznak, amely szerepet vállalt a koprodukcióban.

Maggiora olyan számítógépes grafikust, Andrew Quinnt kért fel a közös munkára, aki dolgozott a Matrix, a Lara Croft: Tomb Raider, a Dark City és a Szellemhajó című filmekben is. A virtuális-élő opera producere pedig Francesco Stochino Weiss (Komlósi Ildikó férje), aki jártas az innovatív klasszikus zenei projektekben.

A két egyfelvonásosról – amelyből nemrég a sajtó is ízelítőt kapott  –, annyit lehet tudni, hogy az operában a Juditot éneklő Komlósi Ildikó mellett a Kékszakállú Kovács István lesz. A Bolerót a Magyar Nemzeti Balett megbízott vezetője, Eldar Aliev koreografálja. Táncol benne Popova Aleszja, Apáti Bence és Bajári Levente. Mindkét művet a megbízott főzeneigazgató vezényli: Győriványi Ráth György.

A kékszakállú herceg vára című opera
A kékszakállú herceg vára című opera
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.