A hollandoknak semmi sem lehetetlen

Ha a hollandokra gondolunk, elsőként mindig a megszokott sztereotípiák jutnak eszünkbe: a fapapucs, a tulipánok, a szélmalmok, no és persze a könnyű drogok önfeledt használata. De félre a kényszerképzetekkel, április 22.-e,és 30.-a közt a Nincs Lehetetlen Holland Kultfeszt bizonyára hozzájárul majd, hogy kultúrájuk szélesebb spektrumát is megismerjük. Holland zene, színház, tánc, vizuális- és képzőművészet és film-remekek egymás hegyén-hátán egy héten keresztül!

Kilenc nap alatt, húsz helyszínen mintegy negyven produkcióval bombáznak a szervezők, s épp ezért - bár a szlogen szerint nincs lehetetlen - képtelenség minden rendezvényen ott lenni, hisz egymást ütik a jobbnál jobb programok. A fesztivál nyitányaként a vérpezsdítő latin és balkán dallamokkal fűszerezett világzenét játszó Mala Vita  zenél a Jelen Bisztróban, mely a fesztivál központjaként működik majd, és számos koncertnek és irodalmi programnak ad otthont.  Itt lép fel 24-én a tehetséges ifjú amszterdami Wotienke (http://www.myspace.com/wotienke) , aki amellett, hogy énekel és zongorázik, férfiakat megszégyenítő módon basszusgitározik. Vidám, táncolható akusztikus indiepopra számíthatunk.

 

Szintén aznap a Toneelgroep Amsterdam, Hollandia vezető színtársulata egy legendás film - John Cassavetes: Premier - nagy sikerű színpadi adaptációjával mutatkozik be a magyar közönségnek a Nemzeti Színházban. (http://www.nemzetiszinhaz.hu/) A társulat palettáján épp úgy megtalálhatók Shakespeare-darabok, mint Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című műve, vagy épp Tony Kushner darabja, az Angyalok Amerikában, mely később televíziós minisorozattá nőtte ki magát. A Premierben egy színtársulat bemutató előtti gondterhelt, aggodalmas három napjába nyerünk bepillantást. Szemtanúi leszünk a próbáknak, a szereplők közti konfliktusoknak, heves párbeszédeiknek, megismerjük a színészek félelmeit, és végül láthatjuk átütő sikerüket a színházban.

A hétvégén is számtalan érdekes és izgalmas program közül válogathatunk. A filmek szerelmeseinek a Kinoban (http://www.akino.hu) a helye, itt lesz ugyanis a Holland Filmek Hétvégéje. Számos holland kortárs játék- és dokumentumfilmet vetítenek, a filmekről bővebb információ itt  található.

Este a Fáklya Klubban egy világszerte ismert amszterdami csapat zenél, a Lefties Soul Connection. Instrumentális számaikban a soul és a funky keveredik a hip-hop és a dance elemeivel, így egy olyan izgalmas és pörgős egyveleg születik, mely mindenkit mozgásra késztet. A The Qualitons visszavarázsol minket a ’60-as, ’70-es évek hazai diszkó hangulatába. Hosszú haj, trapéz nadrág, bodros ing, no és persze Zalatnay Sarolta, Hungária, Atlantisz, Bergendy és társaik, megspékelve Quincy Jones-szal vagy Herbie Hancock-kal.

A Jelen három kiváló író könyvbemutatójának ad otthont szombaton este. Thomas Rosenboom, a kortárs holland irodalom egyik legkitűnőbb prózaírójának regénye, a Közmunkák a tizenkilencedik század végének Hollandiájába repíti vissza az olvasót. Az évek óta Magyarországon élő Jaap Scholten az itteni és részben erdélyi élményeiről számol be Jó itt nekem? című írásában. Bérczes Tibor Minden csak az első nap szokatlan című munkájában olyan beszélgetéseket olvashatunk, melyek Magyarországon élő hollandokkal készültek, akik nem terveznek visszatérni szülőhazájukba. Mindegyiküknek más a háttere, más az előtörténete, más a személyisége, mindannyian hangsúlyozzák, hogy nem fontos a számukra, hogy hollandok, történeteik mégis azt mutatják, hogy meghatározó a magukkal hozott közös kulturális csomag.

Az irodalom-dömping után Frenk (http://www.frenk.hu/index2.html) , a Hiperkarmából jól ismert dobos-énekes-billentyűs zenél, aki immár saját zenekarával mutatja meg, mit tud frontemberként.

Hol landolunk? címmel vasárnap este 19 órakor holland drámafelolvasást tartanak a Merlinben. Az első felolvasóestet tavaly a Low fesztivál keretén belül tartották, és a szervezők elérték céljukat, az akkori három darab bekerült a magyar színházi köztudatba. Ez alkalommal Esther Gerritsen És reggel ugyanúgy, és Judith Herzberg Seb című munkáját ismerheti meg a közönség. 

Ha valakit inkább a kortárs tánc érdekelne, annak a Mu színházban bemutatásra kerülő Couple-like című darabot ajánljuk. Elnézve a két kiváló táncost, azt gondolná az ember, hogy ez a profizmus csupán jó pár évnyi közös munka eredménye lehet, de Keren Levi és Ugo Dehaes rácáfol erre. Első közös darabjuk arra keresi a választ, miként tud két különböző energia, két idegen ember egymásra találni.

A Jelenben a HedenHans Ensemble muzsikál este 9 órától.

 

 

 

 

 

Lefties-Soul-Connection
Lefties-Soul-Connection
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.