A hajó megtelt

Parov Stelar, a linzi úriember ez alkalommal a szeptember 14-én megjelent Coco című dupla albumát jön népszerűsíteni Budapestre, az A 38-ra. Videó

Parov Stelar, azaz az osztrák Marcus Füreder lassan tíz éve vegyíti a szívmelengető jazz-t house, dub és pörgős breakbeat elemekkel. Különleges kevercsének eredménye egy semmi máshoz nem hasonlítható, vérpezsdítő nu-jazz muzsika, amely senkit sem hagy hidegen. A linzi úriember ez alkalommal a szeptember 14-én megjelent Coco című dupla albumát jön népszerűsíteni, s oly nagy érdeklődés övezte, hogy mára minden jegy elkelt. Nem érdemes azonban csüggedni, a lemezbemutató koncertet előreláthatólag december 13-án megismétlik.

2008 decemberében egy igazán remek programsorozat vette kezdetét az A38-on. Havonta egyszer megrendezésre kerül ugyanis a meglehetősen patinás amszterdami Melkweg klubestje, a Blue Note Trip, melynek keretében a kitűnő holland Dj és producer, DJ Maestro hozza lázba a közönséget többedmagával. Az ismert lemezlovas egyszerűen előszedi a már elavultnak, talán unalmasnak is vélt egykori jazz-klasszikusokat, és XXI. századi köntösbe öltöztetve igazán hallgatóbarát, táncolható muzsikává varázsolja őket. Fergeteges hangulat és pörgős ritmusok uralkodnak estjein, aligha akad olyan, akit ne csábítana táncra lenyűgöző zenei világa.

Ez alkalommal az amszterdami mester mellé a linzi Parov Stelar, és legújabb felfedezettje, a lemezlovas Mike Rigler csatlakozik majd. Az osztrák zenész legfrissebb albumára két évet kellett várni, s olyan ováció övezte a magyarországi fellépést, hogy a holnapi koncertre mostanra minden jegy elkelt. Nem csoda, hisz a lemezmágus egészen elképesztő módon ötvözi a jazz, a funk, a breakbeat, a swing, és a dub elemeit, pörgős dalai mindenkit mozgásra késztetnek, s koncertjein kicsit időzavarban is érzi magát az ember. Hol egy húszas évekbeli charleston, hol egy laza swing üti meg a fülünket, majd pörgős groove-ok, s a modern elektronikus zene különböző elemei kerítenek hatalmukba. Kicsit olyan a hangulat, mintha egy XX. század eleji, amerikai jazz klubban lennénk, s mégis ott lóg a levegőben a XXI. század, technikai bravúrjával és modern hangzásvilágával. Nem csoda hát, hogy élő koncertje igazán nagy élmény, meglehetősen eredeti és összetéveszthetetlen hangzásvilág jellemzi Parov Stelar zenéjét, mely hol kellemes, eltöprengős hangulatba bódít, hol eszeveszett táncra késztet.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők azt ígérik, a lemezbemutató koncertet valószínűleg december 13-án megismétlik majd, így azok se csüggedjenek, akik nem lehetnek holnap a hajón. Ami késik, nem múlik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.