A gyorsolvasók már gyűrik a Da Vinci kód folytatását

Óra indult. Már az első héten 2-3 millió példányra várják Dan Brown - A Da Vinci kód sikerszerzője - legújabb könyvének, a keddtől kapható Az elveszett jelképnek (The Lost Symbol) a globális eladásait. Egyúttal jó esélye van rá a tizenkét óra leforgása alatt, Washingtonban játszódó thrillernek, hogy a The New York Times bestsellerlistájára is azonnal felkapaszkodhat.

A nagy kérdés, hogy veri-e majd a Brown számára az áttörést meghozó A Da Vinci kód 81 milliós példányszámát. A merketingesek persze semmit sem bíznak a véletlenre. A nagy láncok eleve leértékelve, dömpingáron - egymással is háborúba bocsátkozva kínálják. Az "első adagot" 5 millió példányban nyomtató Doubleday kiadó pedig egy idegenforgalmi céggel összefogva máris indítja a tematikus "szimbólumtúrát" az amerikai fővárosban - annak nyomán, ahogyan egy időben a párizsi Louvre-ban is többen voltak kíváncsiak a férfi mosdóra, ahonnan Robert Langdon a "Brown-alapmű" férfi főhőse kidobta a zsebébe rejtett GPS-nyomkövetőt, mint a Mona Lisára...

"Washington DC már a levegőből majdhogynem misztikus erőt árasztott. Langdon szerette ezt a várost, és amint leszállt a gép, egyre növekvő izgalmat érzett azzal kapcsolatban, hogy mi áll előtte" - írja most a 45 éves amerikai sikerszerző, aki betekintést engedett abba: feleségével, egyetlen kutatótársával hogyan gyűjtött anyagot az ezúttal az itteni szabadkőművességre összpontosító könyvhöz. Nem kevésbé ismert szabadkőműves is szerepel a cselekményben, mint George Washington, a Capitolium titkaiba pedig egy New Hampshire-i szenátor - egyébként Barack Obama felkért miniszterjelöltje, aki azonban visszalépett - avatta be Brownt.

509 oldalas betű- és feladványtenger - Az új Dan Brown-könyv gyorsolvasására benevezett versenyzők birkóznak a tárggyal
Participants read copies of the newly released book "The Lost Symbol" by Dan Brown, at a speed reading book launch event in Sydney September 15, 2009. REUTERS/Tim Wimborne (AUSTRALIA SOCIETY MEDIA)

Az itt élők - valamint az olvasók persze - sorra találkozhatnak az 509 oldalas betű-, és feladványtengerben a főváros nevezetességeivel. A Da Vinci kódban az elején meggyilkolt francia professzort itt a Smithsonian Institution múzeumhálózat igazgatója "helyettesíti" - de hogy őt is megölik-e, az maradjon egyelőre titok. A fő nyomok egyike egy Dürer-metszet, járunk a Kongresszusi Könyvtárban, és Brown alaposan körbenézett - mint mondta, "a vezetett túrán is túlmenően" - Mausolus király egykori templomának szabadkőműves itteni másában... Nem mehetett be viszont a CIA virginiai székházában James Sanborn "rejtjelezett" fémszobra, a Kryptos közelébe - ezért felvételek segítségével dolgozott rajta.

Az egyházzal Jézus Krisztus A Da Vinci kódban kifejtett vérvonala és más eretnekségek miatt korábban bajszot akasztó szerző a szabadkőművesekkel olcsóbban megúszhatja. - Örülünk Dan Brown munkájának, mivel a szabadkőművesség ma már nem olyan népszerű, mint korábban, egy ilyen kaliberű szerző viszont ráirányíthatja a figyelmet - fogalmazott Darryl Carter, egy washingtoni páholytag. Egy társa, Kirk McNulty - mint nyilatkozta - alig várja, hogy kézbe vehesse a kötetet. "Dan Brown fikciót ír, nem pedig szócikket az Encyclopedia Britannicába. Akármit is vet papírra, rendben van az. Jobb lenne persze, ha jót írna a szabadkőművességről." Christopher Hodapp kutató szerint mintegy 1,5 millió "kőműves" él Amerikában, és kétszer annyi a világon. Az Egyesült Államokban 14 páholytag elnökről tudni; köztük volt George Washingtonon kívül James Monroe, Andrew Jackson, a második világháború után pedig a demokrata Harry Truman és a republikánus Gerald Ford is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.